Loading...

Στον γενέθλιο Τόπο του, το Μεσολόγγι, η εκδήλωση τιμής στη μνήμη του «νεομάρτυρα της Δημοκρατίας» Σπύρου Μουστακλή


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε κλίμα συγκίνησης έλαβε χώρα το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, η παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Δημητρακάκη Μουστακλή, χήρας του Αντισυνταγματάρχη  με τίτλο: «Σπύρος Μουστακλής: Ένας ελεύθερος πολιορκημένος»  

Πρόκειται για τη βιογραφία του Αντισυνταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που υπήρξε σπάνιο παράδειγμα ανένταχτου δημοκράτη αξιωματικού και κατέστη σύμβολο της αντίστασης έναντι του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος. Αρχικά ο Δήμαρχος καλωσόρισε την Προκόπη Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε για την τιμητική αλλά και εγκάρδια παρουσία του στην εκδήλωση καθώς και όλους τους εκλεκτούς ομιλητές και ανέφερε για το βιβλίο της Χριστίνας Δημητρακάκη Μουστακλή: «Είναι ένα βιβλίο που ξαναζωντανεύει αναμνήσεις, γεγονότα της ιστορίας  και παράλληλα  διδάσκει. Ένα βιβλίο που κρατά  ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία ενός τέκνου μας, καθώς και τη σημασία που έχει  αυτή για μας σήμερα.

Ο Αντισυνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής υπήρξε όντως ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος των ιδεών, ένας αγωνιστής και υπέρμαχος των πιστεύω του, ένα γνήσιο και άξιο τέκνο του Μεσολογγίου. Σπάνιο παράδειγμα ανένταχτου δημοκράτη αξιωματικού. Μέσω των παθών και της στάσης του έγινε σύμβολο αντίστασης έναντι του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Παράδειγμα μαχητικότητας και θυσιαστικής επιμονής στα δημοκρατικά ιδεώδη. Πυξίδα για όσους επιδιώκουν την ελευθερία της έκφρασης και την δημοκρατία. Το Μεσολόγγι αναγνωρίζει! Το Μεσολόγγι  τιμά  τη μνήμη του . Έχει ονοματίσει την κεντρική του οδό με το όνομα του,  ενώ  το ιστορικό στρατόπεδο του 2/39 φέρει, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής, εδώ και δεκαετίες το όνομα του σπουδαίου αυτού άνδρα. Και σήμερα που όλοι εμείς είμαστε εδώ είναι για να του μεταφέρουμε ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ»

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του  χαρακτήρισε την εκδήλωση φόρο τιμής στη μνήμη του «Νεομάρτυρα της Δημοκρατίας» Σπύρου Μουστακλή υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Λίγες ημέρες μετά την Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου, που σηματοδότησε μια κορυφαία και καθοριστική στιγμή για την ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821 και, συνακόλουθα, για την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, ας αφιερώσουμε αυτή την εκδήλωση ως πνευματική σπονδή στην μνήμη του σύγχρονου «Ελεύθερου Πολιορκημένου», ο οποίος με τον ηρωικό αλλά και μαρτυρικό βίο του μας θυμίζει -και θα μας θυμίζει στο διηνεκές- ότι «το Μεσολόγγι ζει».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Ο βίος -και χρησιμοποιώ κατά κυριολεξία τον όρο αυτό αντί εκείνου της ζωής- του Σπύρου Μουστακλή υπήρξε ένας συνεπής και αδιάλειπτος αγώνας για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας. Ένας αγώνας, με τον οποίο ο Σπύρος Μουστακλής απέδειξε, πέραν των άλλων, ότι η υπεράσπιση αυτή αφενός δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Και, αφετέρου, υπερβαίνει, προδήλως, πολιτικά κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες διότι αποτελεί βασική συνισταμένη της υπαρξιακής, κυριολεκτικώς, ιδιοσυστασίας του Έθνους των Ελλήνων κατά την επί χιλιετίες ιστορική διαδρομή του», πρόσθεσε ο τ. ΠτΔ.

Και κατέληξε λέγοντας: «το τι μας διδάσκει, εν τέλει, μέσ’ από τους στίχους του Διονυσίου Σολωμού ο Σπύρος Μουστακλής, παραφράζοντας, δίχως ν’ αλλοιώνω την ουσία του, το «διαχρονικό» απόφθεγμα του Ηρακλείτου: «Μάχεσθαι χρη τον δήμον υπέρ του νόμου όκωσπερ τείχεος»: Μας διδάσκει ότι πρωτίστως εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι πληρώσαμε τις δικτατορίες ακόμη και με κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι «ευαίσθητα» ανεκτίμητα αγαθά, τα οποία για ν’ «ανθίσουν» και να «καρπίσουν» έχουν ανάγκη διαρκούς και άνευ όρων υπεράσπισης. Τούτο ισχύει πολύ περισσότερο στους τωρινούς ταραγμένους καιρούς μας, όταν η Δημοκρατία και η Ελευθερία κινδυνεύουν από νέους πολυάριθμους και ύπουλους -καθ’ ό «υποδόριους» και, άρα, δυσχερώς ανιχνεύσιμους- εχθρούς. Έναντι αυτών των κινδύνων δεν μπορεί να νοηθεί ούτε εφησυχασμός, ούτε επανάπαυση ούτε, πολύ περισσότερο, οιασδήποτε μορφής υποχώρηση ή υπαναχώρηση. Η αγωνιστική δημοκρατική εγρήγορση καθίσταται, υπ’ αυτούς τους όρους, «Εθνικό Πρόταγμα» και «Χρέος» όλων μας. Αιωνία η Μνήμη του Σπύρου Μουστακλή».

Την εκδήλωση που διοργάνωσε το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στο «Ξενοκράτειο»  τίμησαν επίσης  με την παρουσία τους  ο  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κκ.Δαμασκηνός  η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας-Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου και πλήθος κόσμου. Προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα στο Σπύρο Μουστακλή ενώ   για το βιβλίο μίλησαν ακόμη ο πρώην Υπουργός και δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ο Αντιστράτηγος ε.α, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο Ιστορικός, Υπεύθυνος Αρχείων Μουσείου Μπενάκη κ. Τάσος Σακκελαρόπουλος, , οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ζωή και τη δράση του Αντισυνταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που υπήρξε σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας του 1967.

Η  εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με τοποθέτηση της  Ναταλίας Μουστακλή, κόρης του  Αντισυνταγματάρχη, η οποία συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές της σε άγνωστες πτυχές του βίου του.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!