Loading...

Η «Διέξοδος» ανοίγει την «αυλαία» των Γιορτών Εξόδου 2023 με έκθεση αφιερωμένη στον Εθνικό Ύμνο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με μια εντυπωσιακή  έκθεση με τον τίτλο «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» που διοργανώνει  ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός  «Διέξοδος»  ξεκινούν  και φέτος οι  Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι.

Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα   στους χώρους του Ιστορικού  Μουσείου της «Διεξόδου»,  ενώ στον ίδιο χώρο, κατά τα ειωθότα,  ο  Δήμαρχος  της Ιερής Πόλης Κώστας Λύρος  θα κηρύξει την  έναρξη  των  15θήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων  για την 198η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Η έκθεση αποτελεί μια συλλογική εικαστική «ανάγνωση» του Ύμνου Εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.

Την επιμέλεια της εκθέσεως  υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού η οποία  προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να συναντήσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του και να «δημιουργήσουν» έργα τέχνης εμπνεόμενοι από το περιεχόμενο κάθε στροφής.

Το σπάνιο και εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα της επιμελήτριας,  υλοποιημένο ως πολύτιμη συνέργεια από καλλιτέχνες προερχόμενους από πολλούς διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας, στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα της συλλογικής εργασίας, της επικοινωνίας και του «μαζί».

Τα πρωτότυπα έργα  της έκθεσης  έχουν υλοποιηθεί με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, όλα όμως διατηρούν τη διάσταση του ορθού Α4, προκειμένου ο θεατής να μπορεί  από κοντά να τα περιτρέξει με τον τρόπο των ανοιχτών σελίδων ενός βιβλίου σε μικρό μεν το  δέμας αλλά εξαιρετικά μεγάλο σε συμβολισμό αποτέλεσμα.

Παράλληλα με τα εικαστικά έργα  η «Διέξοδος» επιμελήθηκε την βιντεοσκόπηση 158 Μεσολογγιτών και φίλων της που κατοικούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου, τιμητικά δε και του δημάρχου Ζακύνθου, οι οποίοι απαγγέλουν από μία στροφή του Εθνικού Ύμνου που θα ακούγεται στο χώρο της εκθέσεως.  

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» το συνέθεσε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 1825. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές από τις οποίες οι δύο πρώτες  καθιερώθηκαν το 1865 ως Εθνικός Ύμνος που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου  και η λειτουργία της θα είναι  καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου (26310 51260)





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!