Loading...

«Επιθυμία Ελευθερίας»: Στις 12 & 13 Ιουνίου η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» στο Μεσολόγγι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις 12 και 13 Ιουνίου, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας κεντρική δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων, θα προβληθεί με την τεχνική του projectionmapping η «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν.

Η προβολή θα γίνει ταυτόχρονα στις όψεις και των 18 επιλεγμένων κτιρίων, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projectionmapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUCTIELab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δράση είναι: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος.

Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι προβολές θα έχουν διάρκεια 18 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται ανά μισή ώρα από τις 21.30 μέχρι τις 23.30.

Σημειώνεται ότι το εικαστικό περιεχόμενο επενδύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές θα ενισχυθούν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η εν λόγω δράση είχε προγραμματιστεί και ήταν έτοιμη προς υλοποίηση την 25η Μαρτίου, εξαιτίας, όμως, των περιορισμών που επέβαλε εκείνη τη χρονική περίοδο η πανδημία, αναβλήθηκε.

Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο trailer της δράση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=dwe7vf-hxmo

Τα «μυστικά» ενός καινοτόμου εικαστικού αφηγήματος

Το θέμα της προβολής είναι η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUCTIELab με την ονομασία visuallayering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της προβολής, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν την Επανάσταση, να ακολουθήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, να παρακολουθήσει δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, το Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Η αφήγηση της Επανάστασης και σε ψηφιακή εφαρμογή

Ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα που θα προβληθεί στις 12 και 13 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης, αφού εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή στη συσκευή του, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο εφόσον σταθεί σε ενδεδειγμένη θέση μπροστά από το κάθε κτίριο και στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής στην όψη του. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, θα έχει πρόσβαση σε πλήθος ενημερωτικών πληροφοριών για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Λίγα λόγια για το TUCTIELab

Το έργο υλοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου TUCTIELab Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θεόδωρου Εσπίριτου. Η Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει αναλάβει τη γενική διαχείριση του έργου, στο οποίο εργάζονται συνολικά 41 επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές του Εργαστηρίου σε Αθήνα και Χανιά. Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά.

Το Εργαστήριο TUCTIELab του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένα από τα πιο εξωστρεφή ακαδημαϊκά εργαστήρια στην Ελλάδα, με ενεργή, διεθνή παρουσία στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Η έρευνα αιχμής και οι μεθοδολογίες που αναπτύσσει βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, με κυριότερους αυτούς της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού, του δημόσιου χώρου και του τουρισμού.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!