Loading...

Μέτωπο από Μεσσήνιους Δημάρχους για την προστασία της Ελιάς Καλαμάτας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε λήθαργο η Αιτωλοακαρνανία την ίδια ώρα που στη Μεσσηνία οι δήμαρχοι χαράσσουν κοινή πορεία υποστηρίζοντας την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας -εκδικάζεται στις 15 Δεκεμβρίου- κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου και προκειμένου να πιέσουν πολιτικά την κυβέρνηση για να προστατευθεί το προϊόν και αποκατασταθεί η εμπορική σύγχυση σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του eleftheriaonline.gr , σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να υποστηρίξουν την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας -εκδικάζεται στις 15 Δεκεμβρίου- κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση.

Συμφώνησαν, μάλιστα, στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση σύσκεψης, προσκαλώντας δήμους και φορείς των Νομών Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια ελιάς Καλαμών, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, Οιχαλίας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα και του αντιδημάρχου Τριφυλίας Σωτήρη Μπακούρου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας και ο γραμματέας του ΣΥΜΕΠΟΠ και γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προσφυγή που έχει υποβάλει ο ΣΥΜΕΠΟΠ εναντίον της υπουργικής απόφασης Αποστόλου που κατέτασσε το “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή στους Μεσσήνιους παραγωγούς και στην Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, προσφυγή η οποία θα εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Οι δήμαρχοι ανταποκρινόμενοι στο θέμα, συμφώνησαν να στηρίξουν την προσπάθεια που εξελίσσεται, λαμβάνοντας ανάλογες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.

Συγκεκριμένα -μεταξύ άλλων- συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της υπ’ αρίθμ Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης. Να ζητηθεί άμεσα να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, ανακαλώντας την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018. Να προχωρήσουν σε χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για την προβολή-προώθηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της ζημιάς που έχει προκληθεί, καθώς και την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ που έχει υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ με αρ. πρωτ: 2124/266236 στις 29-09-2020. Επίσης, να διερευνηθεί η ύπαρξη πάσης φύσεως ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην υπό σύσταση ομάδα διαχείρισης και προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, ενώ συμφώνησαν στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση σύσκεψης απευθύνοντας πρόσκληση σε δήμους και φορείς (συνεταιρισμοί – Επιμελητήρια) των Νομών Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια ελιάς Καλαμών, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Επίσης, κατά την τηλεδιάσκεψη, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν το προϊόν, αλλά και κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών της Μεσσηνίας, αλλά και του ίδιου του προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την αυτοδιοίκηση παρούσα, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την ελιά Καλαμών.

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!