Loading...

Ερώτηση της Σ. Σακοράφα για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελιάς Καλαμών στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που τους φέρνουν σε κατάσταση κατάρρευσης.

Η Βουλευτής ρωτά τον κ. Βορίδη εάν προτίθεται να διευκολύνει τους παραγωγούς δίνοντάς τους παράταση της προθεσμίας υποβολής του φακέλου-αιτήματος και μάλιστα στην έδρα των Δημοτικών Ενοτήτων, εάν θα εντάξει τους παραγωγούς ποικιλίας Καλαμών διπλής κατεύθυνσης στα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών ελιάς Καλαμών και εάν σκοπεύει να διεκδικήσει, συγχρηματοδότηση νέας δράσης, που θα εντάξει και τους συνταξιούχους αγρότες και ετεροεπαγγελματίες.

Το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη

Θέμα : Άμεσα κρίσιμα προβλήματα Ελαιοπαραγωγών

Η κρίση του ελαιοπαραγωγικού τομέα κινείται πλέον σε τραγικά επίπεδα, παρά τις αποφάσεις ενίσχυσης των παραγωγών. Τα κοστολόγια παραγωγής έχουν αυξηθεί δραματικά ενώ οι τιμές διάθεσης παραμένουν για δεύτερη χρονιά εξευτελιστικές. Ενώ ξεκίνησε η νέα περίοδος συγκομιδής, μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς καλαμών προηγούμενων περιόδων παραμένουν αδιάθετες σε δεξαμενές και αποθήκες. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το όργιο ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων, για το οποίο συντονίζονται μεγαλέμποροι και εξαγωγείς. Την ίδια ώρα, αφανίζεται το εμπόριο των ελληνικών προϊόντων προς τις αγορές του εξωτερικού.

Υπάρχει σοβαρό και κρίσιμο έλλειμμα ως προς τη στήριξη, την προστασία , την προβολή και την προώθηση του “εθνικού προϊόντος” με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Είναι καταφανής η απουσία μίας πολυδιάστατης και ευέλικτης κλαδικής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα.

Μετά τις εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις, ένα μέρος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, αποσπάσθηκε για να διατεθεί προς ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών, αγροτών κατά κύριο επάγγελμα, με 30 ευρώ ανά στρέμμα. Εδώ, όμως, εξαιρέθηκαν τόσο οι συνταξιούχοι αγρότες ελαιοκαλλιεργητές όσο και οι ετεροεπαγγελματίες. Όμως, η ζημιά είναι καθολική και αφορά, χωρίς διάκριση, στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Είναι εξάλλου γνωστό ότι και οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, συμπληρώνοντας το απολύτως ανεπαρκές εισόδημα της σύνταξής τους.

Επιπλέον, επιβλήθηκε μια παράλογη, ασφυκτική προθεσμία δέκα (10) ημερών, στις δεδομένες συνθήκες πανδημίας και περιορισμού των μετακινήσεων, για την υποβολή αιτημάτων-φακέλων πληρωμής της ενίσχυσης, από χιλιάδες αγρότες και, μάλιστα, ενώ είναι γνωστό ότι σε όλους σχεδόν τους Δήμους διατίθεται μόνον ένας υπάλληλος γι’ αυτό το σκοπό.

Παράλληλα, ενώ ανακοινώθηκε η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για όλους τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, στην ΚΥΑ 1338/312351/ 9-11-2020 δεν υπάρχει μνεία για την ελιά ποικιλίας Καλαμών διπλής κατεύθυνσης. Και τούτο, παρότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελιάς ποικιλίας Καλαμών είναι δηλωμένα στον ΟΣΔΕ με την ένδειξη διπλής κατεύθυνσης, αφού τα εμπορεύσιμα μεγέθη (μεγάλα νούμερα) κατευθύνονται στην αγορά ως βρώσιμα, ενώ τα υπόλοιπα (ψιλά νούμερα) διατίθενται για παραγωγή ελαιολάδου.

Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια κινδυνεύει και ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει πλήρη αποδιοργάνωση και κατάρρευση .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει η πρόθεση για την αναγκαία επέκταση της προθεσμίας υποβολής του φακέλου – αιτήματος των ελαιοπαραγωγών και τη διευκόλυνση των παραγωγών για την κατάθεση των δικαιολογητικών στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων ;

2. Υπάρχει η πρόθεση διεκδίκησης συγχρηματοδότησης (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) νέας δράσης, στην οποία να ενταχθούν και οι ελαιοκαλλεργητές συνταξιούχοι αγρότες και ετεροεπαγγελματίες ;

3. Υπάρχει η πρόθεση ένταξης και των παραγωγών της ελιάς ποικιλίας Καλαμών διπλής κατεύθυνσης, στα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών ελιάς ποικιλίας Καλαμών ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!