Πλέον υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι απόκτησης μίας κύριας η δεύτερης κατοικίας. Έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα έτοιμο σπίτι, να κτίσουμε ένα δικό μας από την αρχή, να νοικιάσουμε κάποιο που θα επιλέξουμε σε συμφέρον και λογικό ύψος ενοικίου ή να δώσουμε ένα οικόπεδο μας και τελικά να αποκτήσουμε ένα νεόδμητο οίκημα με τη μέθοδο της αντιπαροχής.
Παρακάτω θα ασχοληθούμε αρχικά με την τελευταία από τις προαναφερθείσες επιλογές αλλά και με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο καθένας και η κάθε μία από εμάς θα κρίνει ποια λύση είναι πιο κοντά στα δεδομένα του/της και θα πράξει αναλόγως.
Ξεκινώντας από την μέθοδο της αντιπαροχής θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ήταν μία τακτική που εφαρμόστηκε κατά κόρον στην Ελλάδα, ειδικά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ήταν ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο η χώρα μέσα σε 20 χρόνια γνώρισε μια άνευ προηγουμένου ανοικοδόμηση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα (και όχι μόνο). Τότε οι περισσότεροι Έλληνες διέθεταν ένα ή το πολύ δύο οικόπεδα τα οποία και παραχωρούσαν σε εργολάβους οικοδομών. Αυτοί με τη σειρά τους έκτιζαν όσα περισσότερα τετραγωνικά μπορούσαν βάσει νόμου. Λόγω του μεγέθους των οικοπέδων αλλά και προκειμένου να κερδίσουν κατά το δυνατό περισσότερα οφέλη συνήθως ανεγείρονταν πολυκατοικίες που διέθεταν 2, 3 ή και περισσότερους ορόφους.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν πολλά διαμερίσματα προκειμένου να πωληθούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όλα, εκτός από ένα. Αυτό το ένα θα παραχωρούνταν στον αρχικό ιδιοκτήτη του οικοπέδου ως αντάλλαγμα. Είναι προφανές ότι αυτός ο τρόπος κτισίματοςκαι πώλησης κατοικιών βόλευε και τις δύο πλευρές. Ο μεν παραχωρητής του οικοπέδου δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια για να κτίσει το δικό του σπίτι οπότε έτσι αποκτούσε ένα (με αρκετούς γείτονες βέβαια είναι η αλήθεια). Ο δε εργολάβος κέρδιζε πολλαπλάσια ποσά της αξίας του διαμερίσματος που αντάλλασσε καθώς όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα ήταν διαθέσιμα προς πώληση σε μια εποχή που η αστυφιλία γνώριζε τεράστια ακμή. Αυτή ήταν και ακόμα έτσι λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η μέθοδος της απόκτησης σπιτιού με την παραχώρηση ενός οικοπέδου.
Πολλά νέα ζευγάρια ωστόσο δεν διαθέτουν γη σε κάποια πόλη ή κοντά σε άλλο σημείο ενδιαφέροντος τους. Σε αυτή την περίπτωση είτε πληρώνοντας μετρητά είτε με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση κάποιας τράπεζας αποκτούν το δικό τους έτοιμο σπίτι που σε αρκετές περιπτώσεις είναι επιπλωμένο ήδη. Φυσικά δεν πρόκειται για ένα σπίτι που δημιούργησαν και διακόσμησαν οι ίδιοι από την αρχή αλλά είναι μία έτοιμη λύση που σίγουρα τους γλιτώνει χρόνο. Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι ένα τέτοιο σπίτι αναγκαστικά θα αγοραστεί σε μία τιμή 15 ή και 30% παραπάνω από όσο στοίχισε για να ολοκληρωθεί καθώς ο ιδιοκτήτης του σίγουρα αποσκοπεί στο κέρδος. Ένα επιπλέον βάρος σε περίπτωση μεσολάβησης δανεισμού είναι το επιτόκιο που ορίζει το κάθε τραπεζοπιστωτικό ίδρυμα.
Στην περίπτωση που επιλέξουμε να κτίσουμε τη δική μας οικία από το μηδέν δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε παραπάνω χρήματα ως υπεραξία στον αρχικό ιδιοκτήτη που ίσως προσπαθήσει να μας εκμεταλλευτεί και να κερδοσκοπήσει.
Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα σίγουρα απαιτεί πολλές ώρες επίβλεψης εργασιών από μέρους μας και αρκετή κούραση, αγωνία και άγχος μέχρι την αποπεράτωση του. Αξίζει όμως σίγουρα τον κόπο καθώς το αποτέλεσμα θα είναι ένα δικό μας δημιούργημα και σίγουρα θα μας ικανοποιήσει και θα μας δικαιώσει. Τέλος, η εναλλακτική της ενοικίασης ενός διαμερίσματος δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη μιας και τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών δυσχερειών πολλά νιόπαντρα και όχι μόνο ζευγάρια δεν δύνανται να συγκεντρώσουν αρκετά μετρητά για την απόκτηση κύριας κατοικίας και οι δανειοδοτήσεις έχουν ελαττωθεί λόγω αβεβαιότητας αποπληρωμής των δανείων. Ό, τι και αν επιλέξετε, πολλές τεχνικές εταιρείες όπως η DynamicGroup θα είναι στο πλευρό σας πολύ δυναμικά και αξιόπιστα έχοντας μια λύση σε κάθε σας πρόβλημα όπως η ανακαίνιση σπιτιού!