Loading...

Χ. Μπονάνος: «Αυτή η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει την τοπική κοινωνία και ψηφίζει… Αυτοδιοίκηση!»


Μοιραστείτε το άρθρο...

 

Σε ανακοίνωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρει τα εξής:

«Κατανοώ ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι δημιουργεί εύκολα συγχυτικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να ερμηνεύσουν αποσπασματικά τα γεγονότα, με σκοπό τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και την αλίευση σε θολά νερά.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μάρκου και κ. Αναγνωστοπούλου, εμπλέκουν Περιφέρεια και Κυβέρνηση σε μία πρόταση, (για την ενίσχυση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας), ξεχνώντας τον διαχωρισμό των εξουσιών και την αυτοτέλεια του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ χρέος μου να υπενθυμίσω ότι η Περιφερειακή Αρχή, διεκδικεί και εφαρμόζει αυτοδιοικητικές πολιτικές, έναντι πάσης αρχής και εξουσίας, με μοναδικό στόχο το όφελος των 700.000 πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι σε σχέση με την πανδημία και την αντιμετώπισή της, από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε με τους Δήμους και αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες, με στόχο να συσπειρώσουμε και να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις, στα πλαίσια του επιτελικού μας ρόλου. Η πολιτική μας είχε τους εξής πυλώνες:

α) Σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων. Πραγματοποιήσαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις για την ενημέρωση των Δήμων και των τοπικών φορέων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΕΟΔΥ, με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και τον, κατά το δυνατόν, περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεννόηση με το Δήμαρχο της Δυτικής Αχαΐας, του οποίου οι ανησυχίες είναι και δικές μας, ειδικά για τους Ρομά. Μέσα από αυτή τη διαρκή συνεργασία, βρίσκονται κοινοί τόποι και μεταφέρονται οδηγίες του ΕΟΔΥ και επιστημονικών φορέων για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.

β) Πρόληψη και περιστολή της διάδοσης με εφαρμογή βασικών μέτρων προστασίας και δράσεις υποστήριξης των δομών υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε και στηρίζουμε διαρκώς το σύστημα υγείας της Περιφέρειάς μας. Επίσης, προχωρήσαμε σε διανομή έντυπου υλικού και ολοκληρωμένη ενημερωτική καμπάνια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ειδικό portal ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης αλλά και υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Για εμάς λοιπόν, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα τώρα, δεν υπάρχει το «εμείς και το εσείς». Και κυρίως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν θα κρυφτούμε πίσω από τυπικές αρμοδιότητες. Είμαστε μέσα στην «μάχη», στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους Δήμους και το τοπικό σύστημα υγείας, γνωρίζοντας πως όλοι μαζί μπήκαμε στην καταιγίδα και όλοι μαζί θα βγούμε!

Γι’ αυτό και δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή προκειμένου να διαθέσουμε 500.000 ευρώ για τη στήριξη των υφιστάμενων ΜΕΘ, αλλά και τη δημιουργία νέων στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Γι’ αυτό και σπεύσαμε να βάλουμε ένα τέλος στην μακροχρόνια εκκρεμότητα των νέων ΤΕΠ του νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Γι’ αυτό και με αλλεπάλληλα έγγραφα της Γενικής Δ/νσης  Δημόσιας Υγείας, έχουμε ζητήσει από τους Δήμους και τις Μητροπόλεις, την καταγραφή όλων των αναγκών και των απόρων οικογενειών ή και ατόμων που περιήλθαν σε ανάγκη λόγω του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξή τους.

Στο σημείο αυτό, θυμίζω ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ενισχύθηκε με έκτακτη κατανομή από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους με το ποσό των 40.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά.

Δηλαδή χρηματοδοτήθηκαν ενέργειες όπως η ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης εντός και πέριξ των καταυλισμών, η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των πληθυσμών αυτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, όπως και για κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που κρίνει ο οικείος Δήμος για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Ποτέ δεν θα ισχυριστούμε ότι αυτά τα χρήματα επαρκούν. Και ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε επιπλέον πόρους, για την Περιφέρεια και τους Δήμους. Η συνεργασία μας με το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, όπως και με τους υπόλοιπους δημάρχους για πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Περιφέρεια είναι σε εξέλιξη και φυσικά έχουμε ζητήσει από τον ΕΟΔΥ κατά προτεραιότητα κλιμάκιο του να επισκεφτεί τους καταυλισμούς και εάν χρειαστεί να προχωρήσει σε δειγματολογικούς ελέγχους.

Δική μας προτεραιότητα η δημόσια υγεία, δηλαδή η ζωή και όχι η λογιστική των αριθμών. Με καθαρές και διάφανες λύσεις, με συγκροτημένες πολιτικές και με ένωση δυνάμεων, θα κρατήσουμε όρθια και υγιή την κοινωνία μας.

Η δική μας περιφερειακή Αρχή στηρίζει μόνο την τοπική κοινωνία και ψηφίζει μόνο αυτοδιοίκηση! Υπενθυμίζω και τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ: «Το μόνο μέσο για να πολεμήσεις το λοιμό είναι η εντιμότητα».
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!