Loading...

«Κραυγή αγωνίας» από τους απλήρωτους ορυζοπαραγωγούς του Νεοχωρίου Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σχεδόν μια πενταετία μετά και δεν έχει καταστεί εφικτό να διευθετηθεί το θέμα των απλήρωτων παραγωγών ρυζιού έναντι της συνδεδεμένης ενίσχυσης έτους 2015.

Όπως καταγγέλλει εις εξ αυτών των αγροτών, ορυζοπαραγωγός από το Νεοχώρι Μεσολογγίου μιλώντας στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μπίκα και στο Μέσο “ΑγροΤύπος”, «τότε είχαμε και το πλαφόν των 400 κιλών το στρέμμα συμπληρώσει και υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσω ΟΣΔΕ, αλλά εκτιμάται ότι οι μύλοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα χαρτιά που απαιτούνταν από την πλευρά τους, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, με αποτέλεσμα τα χρήματα να μπλοκαριστούν, χωρίς όμως εμείς να φταίμε σε τίποτα. Σχεδόν λοιπόν πέντε χρόνια μετά και δεν έχουμε λάβει τα χρήματα αυτά, αν και για τις επόμενες χρονιές, που μεσολάβησαν έως σήμερα, πληρωθήκαμε κανονικά τη συνδεδεμένη. Κάνουμε λοιπόν έκκληση προς τους αρμόδιους μήπως και εκ των υστέρων, διορθωθεί το πρόβλημα, αφού μάλλον οφείλεται σε κάποια αβλεψία».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφορά κι άλλους παραγωγούς ρυζιού από διάφορες περιοχές της χώρας

Σημειωτέον ότι οι υποχρεώσεις των αγροτών, προκειμένου να λάβουν την συνδεδεμένη ρυζιού, περιγράφονται στο ΦΕΚ τευχ.Β΄/924/2015 παρ. γ. άρθρο 3. Σύμφωνα με το εν λόγω ΦΕΚ και συγκεκριμένα το Άρθρο 6 (Υποχρεώσεις φορέων), οι φορείς (αγοραστές) υποχρεούνται, εφόσον εντάσσονται στο μητρώο, να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό και να τηρούν στο αρχείο τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά (συνολική παραλαμβανόμενη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου ποσοτικής παραλαβής τιμολογίου), στοιχεία, που, όπως αναφέρουν οι αγρότες, είναι στη διάθεση τόσο των παραγωγών όσο και των φορέων.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς τότε λοιπόν, σύμφωνα με τις αναφορές των αγροτών, τους ενημέρωσαν, τότε ότι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την έναρξη αλλά και για τη διάρκεια της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων στοιχείων και ότι ζήτησαν εκ νέου «άνοιγμα του συστήματος», ώστε, να καταθέσουν τα στοιχεία. Ωστόσο το πρόβλημα δεν λύθηκε τότε, με αποτέλεσμα να… χρονίσει.

Πηγή: Αλέξανδρος Μπίκας, www.agrotypos.gr





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!