Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία».
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα
Μια δυναμική γυναίκα με ζήλο και συνεπή παρουσία για πολλά χρόνια στη τοπική αυτοδιοίκηση κάνει έναν μικρό απολογισμό για το έργο της στη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και μας βάζει και στο προεκλογικό κλίμα καθώς κατεβαίνει στο στίβο των δημοτικών εκλογών με στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αγρινίου.
Ο λόγος για την Χριστίνα Σταρακά, η οποία είναι γέννημα θρέμμα του Αγρινίου και έχει διαπρέψει στον τραπεζικό χώρο. Η πορεία της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 2002, ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αγρινίου. Το 2010 εκλέχθηκε ως Περιφερειακή Σύμβουλος, ενώ το 2014 εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Πως κρίνετε την συνεργασία σας ως Αντιπεριφερειάρχης με τους Δήμους και κατ’ επέκταση με τους Δημάρχους;
«Σε ότι αφορά την συνεργασία με τους δημάρχους, σε γενικές γραμμές, λειτουργήσαμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί σαν ένας ενιαίος οργανισμός. Η συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σαν ένας χορός του ταγκό. Χρειάζεται την συνεργασία και των δύο για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Όπου στον Ά Βαθμό υπήρξε στρατηγική βασισμένη στο αναπτυξιακό όραμα του κάθε Δήμου και συνοδευόταν από μελέτες, προετοιμασία προγραμμάτων και αδειοδοτήσεων το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό. Παράδειγμα πολύ καλής συνεργασίας είναι η σύμπραξη στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου-Αιτωλικού όπου σε συνεργασία με την δημοτική Αρχή δρομολογήθηκαν μια σειρά πολύ σημαντικών παρεμβάσεων για την περιοχή. Η Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι μια ψηφισμένη στρατηγική από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι απλά ένας τιμοκατάλογος έργων. Επίσης απόδειξη καλής συνεργασίας ήταν η δρομολόγηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως ο οδικός άξονας Πογωνιά-Πλαγιά, ένα έργο κομβικής σημασίας για την ανάδειξη του τουρισμού στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι μεγάλη η Περιφερειακή Ενότητά μας και απαιτεί τιτάνιο έργο καθημερινά, οπότε μπορούμε να πούμε ότι, δεδομένων των δυσκολιών, η συνεργασία με τους δήμους ήταν σε καλό επίπεδο».
Πώς κρίνετε την εφαρμογή του προγράμματος «Κλεισθένης I» για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τι μηνύματα παίρνετε από τους Δήμους;
«Αυτό στο οποίο συγκλίνουμε όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση είναι ότι ο «Κλεισθένης Ι» δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμπράξεις. Προσωπικά, θα ήθελα ο νόμος να έχει άλλη προσέγγιση σε αρκετά ζητήματα αλλά, βλέποντας το μείζον, θεωρώ πως θα δημιουργήσει κουλτούρα συνεργασιών που σήμερα δεν υπάρχει. Έπρεπε, νομίζω, να υπάρξει ένα στάδιο προσαρμογής και όχι να πάμε τόσο άμεσα στην απλή αναλογική, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Τα δημοτικά συμβούλια, οι αντιδημαρχίες και οι επιτροπές για τα σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να έχουν την εικόνα που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Αγρίνιο».
Σε τι φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και η ανάπλαση της Τριχωνίδας;
«Έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η «Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας» συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ. Υπάρχει λοιπόν πλέον ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λίμνης Τριχωνίδας από τη θέση Αμπάρια Βορειοδυτικά μέχρι τον οικισμό Σιταράλωνα Νοτιοανατολικά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι έχουμε ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 2,8 εκατ. ευρώ ώστε να είναι άμεσα υλοποιήσιμα τα έργα που θα προκύψουν από τη μελέτη αυτή. Όραμά μας είναι να αναδείξουμε όλη την Λίμνη Τριχωνίδα ως οικοσύστημα και να βελτιώσουμε την επισκεψιμότητα προς αυτή, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις και φιλικά προς το περιβάλλον έργα με σκοπό να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να συνδέσουμε το μεγάλο αυτό οικοσύστημα με τις τοπικές κοινωνίες, με σεβασμό στην αειφορία. Η δημοπράτηση της μελέτης για την αξιοποίηση της Λίμνης Τριχωνίδας, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοζήλευτα οικοσυστήματα της Ευρώπης.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξει προς το καλύτερο το παραλίμνιο μέτωπο. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού μελετών με απονομή βραβείων , στο πλαίσιο της στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία όπου θα συγκεντρωθούν όλες εκείνες οι καλύτερες δυνατές προτάσεις, σαν μια “τράπεζα” ιδεών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις και έργα με αναπτυξιακή προοπτική καθώς και στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα ‘’δυνατά χαρτιά’’ της περιοχής, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Ιόνια Οδός διασχίζει όλη την Αιτωλοακαρνανία και ήδη μια από τις περιοχές που έχουν επωφεληθεί από αυτό είναι τα δυτικά παράλια, στο Ιόνιο Πέλαγος».
«Το Αγρίνιο δεν αντέχει πλέον ούτε μια μέρα χαμένη». Με αυτή τη φράση κλείσατε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας για τον δήμο Αγρινίου. Ποια είναι η απόψή σας σχετικά με τη θητεία τόσο της νυν διοίκησης, αλλά και των προηγούμενων ετών;
«Το Αγρίνιο δεν αντέχει ούτε μια μέρα χαμένη γιατί τα τελευταία χρόνια έχασε ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν κατάφερε να εντάξει αναπτυξιακά έργα μέσα από προγράμματα που έτρεξαν την προηγούμενη περίοδο. Δεν υπέβαλε αρκετές προτάσεις σε προσκλήσεις που άνοιξαν και αφορούσαν ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν φάνηκε καμία πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Έμεινε άλυτο το θέμα που ταλανίζει την πόλη, το Πάρκο. Η σημερινή δημοτική αρχή πιστεύω ότι υποσχέθηκε τα πάντα κι έκανε ελάχιστα».
Αλήθεια πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα σε έναν ανδροκρατούμενο νομό;
«Δεν νομίζω ότι είναι θέμα φύλου αλλά όρεξης για δουλειά και ικανότητας να βρίσκεις τους κατάλληλους συνεργάτες. Το φύλο δεν αποτελεί κριτήριο από μόνο του. Θα έλεγα όμως ότι από τη φύση της η γυναίκα είναι ταυτισμένη με το νοικοκύρεμα, την αποτελεσματικότητα, την μέθοδο, την οργάνωση. Αυτό που ισχύει, επίσης, είναι ότι δεν έχει δοκιμαστεί η οπτική γωνία μιας γυναίκας στην ηγεσία του δήμου Αγρινίου. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να συμβεί κι αυτή η αλλαγή».
Λόγω των καιρικών φαινομένων η περιοχή αντιμετωπίζει συχνά θέματα που άπτονται της αντιπλημμυρικής προστασίας. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει και ποιες εκείνες που έχουν σχεδιαστεί στην κατεύθυνση αυτή;
«Τα έκτακτα και ακραία καιρικά φαινόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζονται πλέον “τακτικά”. Οι επιστήμονες με τεκμηριωμένα στοιχεία, μας λένε ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει φέρνοντας έτσι όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Στη χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ πραγματικός σχεδιασμός έργων για αντιπλημμυρική θωράκιση. Είτε γιατί ήταν έργα με μεγάλο κόστος είτε γιατί ήταν έργα μη δημοφιλή.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρήσαμε στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που αφορά αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε ποταμούς και χείμαρρους, σε ένα νομό που αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περισσότεροι από 200 χείμαρροι και ποταμοί. Ουσιαστικά μετατρέψαμε την κρίση (πλημμυρικά φαινόμενα 2017) σε ευκαιρία και διεκδικήσαμε σημαντικά κονδύλια ύψους 14 εκατ. ευρώ , με στόχο την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας για την ασφάλεια των ανθρώπινων ζωών, την προστασία των περιουσιών των κατοίκων του νομού μας, καθώς και των υποδομών μας. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργολαβίες για την συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, καθώς και για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμών ρεμάτων Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ένα έργο που αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περσινού χειμώνα.
Επίσης υπό δημοπράτηση βρίσκεται νέο έργο «Συντήρηση – αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο «Καθαρισμός βλάστησης, άρση φερτών υλικών και συντήρηση υφιστάμενων έργων σε ποταμούς και χειμάρρους Αιτωλοακαρνανίας έτους 2019-2020 με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Τέλος, σε φάση σύνταξης μελέτης βρίσκονται οι καθαρισμοί και συντήρηση υφιστάμενων έργων στο δευτερεύον υδρογραφικό δίκτυο Αιτωλοακαρνανίας έτους 2019-2020, προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη της Ιόνιας Οδός βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ωρίμανση των μελετών και να πάμε στο στάδιο της υλοποίησης των έργων αυτών.
Ένα μήνυμά σας προς τους χιλιάδες Αιτωλοακαρνάνες αναγνώστες μας;
«Δουλειά, για να φέρουμε λύσεις και να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Με συλλογικότητα και χωρίς ιδιοτέλειες, με λίγα λόγια και πολλές πράξεις. Ο τόπος μας έχει μεγάλες δυνατότητες και πρέπει να πιστέψουμε σε αυτές, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Αρκεί να μην χαθεί πλέον ούτε μια μέρα».