Loading...

Ελαιοπαραγωγοί στο Πεντάλοφο καταγγέλλουν τον ΤΟΕΒ Κατοχής για το αρδευτικό δίκτυο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η έλλειψη νερού σοβαρό πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς – Διαψεύδει την καταγγελία ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κατοχής, Κωνσταντίνος Ρόμπολας. που… παρακαλά να έρθουν βροχές!

Η καταγγελία έγινε με ανώνυμο τρόπο πριν από λίγες ημέρες, από «Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Πενταλόφου Αιτωλοακαρνανίας» και αφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής σχετικά με την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Ειδικότερα, καταγγέλλουν πως το δίκτυο «άνοιξε» για δυο μέρες, χωρίς οι ίδιοι να προλάβουν να ποτίσουν.

Αυτό σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ανομβρία, τους προκαλεί καταστροφή στην παραγωγή τους, όπως υποστηρίζουν.

Ο κ. Ρόμπολας, μιλώντας στο agriniopress.gr διευκρίνισε ότι υπάρχει όντως γενικότερο πρόβλημα καθώς δεν έχει βρέξει για μέρες στην περιοχή.

Γι’αυτόν τον λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Κατοχής έλαβε την απόφαση να ανοίξει το αντλιοστάσιο Α1 την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018.

Το αντλιοστάσιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ρόμπολα, έμεινε ανοιχτό μέχρι και το πρωί του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018, δηλαδή για περίπου 3,5 μέρες.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα τόσο οι ελαιοπαραγωγοί, όπως και άλλοι αγρότες πότισαν τα χωράφια τους εκ νέου και αμφισβητεί την πιθανότητα να υπάρχει μία τόσο μεγάλη μερίδα αγροτών που δεν πρόλαβε να ποτίσει τις καλλιέργειες της.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κατοχής τόνισε ότι με εξαίρεση ίσως μία και μόνο περίπτωση, οι υπόλοιπες καλλιέργειες είχαν το χρονικό διάστημα στη διάθεση τους για να ποτίσουν επαρκώς τα χωράφια τους.

Όσον αφορά τον αριθμό των 100 περίπου ελαιοπαραγωγών που αναγράφεται στην καταγγελία, ο κ. Ρόμπολας απάντησε ότι «100 δεν είναι μαζί όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής!»

Σημείωσε πάντως, ότι σε περίπτωση που δεν βρέξει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το αντλιοστάσιο θα λειτουργήσει εκ νέου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις τοπικές καλλιέργειες.

Η ανώνυμη καταγγελία των ελαιοπαραγωγών από το Πεντάλοφο:

«Είμαστε μια ομάδα από 100 περίπου παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών Καλαμάτας με έδρα στο χωριό Πεντάλοφο του δήμου Μεσολογγίου και τα γύρω χωριά.

Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τον ΤΟΕΒ Κατοχής γιατί δεν μας ανοίγει το αρδευτικό δίκτυο ώστε να μπορέσουμε να ποτίσουμε τις ελιές μας.

Η παραγωγή μας έχει ξεραθεί στο δέντρο και έχει γίνει σταφίδα αφού δεν έχει βρέξει στην περιοχή μας πολλές φορές.

Ο ΤΟΕΒ άνοιξε το δίκτυο για 2 μέρες αλλά εμείς δεν προλάβαμε να ποτίσουμε γιατί πότιζαν και άλλοι αγρότες τα χωράφια τους. Έχουμε κάνει έξοδα μεγάλα και λίγες μέρες πριν να μαζέψουμε ο ΤΟΕΒ μας καταστρέφει.

Είναι απαράδεκτοι, μάλλον το κάνουν επίτηδες, δεν ξέρουμε και μεις ίσως θέλουν την καταστροφή μας.

Πληρώνουμε εισφορές και είμαστε χωρίς νερό και το νερό φανταστείτε στην περιοχή μας καταλήγει και χάνεται στη θάλασσα.

Το καταγγέλλουμε σε σας μήπως και μας βοηθήσετε. Τελικά είχαν δίκιο οι Θεσσαλοί που θελαν να μας πάρουν τον Αχελώο, αφού εμείς όπως φαίνεται δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σωστό.

Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Πενταλόφου Αιτωλοακαρνανίας».

Παρεμβάσεις-καταγγελίες παραγωγών από το Πεντάλοφο

Το πρωί μίλησε στο agriniowebradio-ANTENNA STAR 103,5 ο δημοσιογράφος και παραγωγός ελιάς Καλαμών στο Πεντάλοφο Αλέξανδρος Μπίκας, σχετικά με την κατάσταση:

Άλλος παραγωγός που επικοινώνησε με το agriniopress.gr, τόνισε πως πρέπει ο ΓΟΕΒ Αχελώου και οι ΤΟΕΒ να εξετάσουν σοβαρά ένα δεδομένο:

Ότι πλέον ότι δίνεται πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην καλλιέργεια της ελιάς η οποία είναι πάρα πολύ διαφορετική από την καλλιέργεια του καλαμποκιού η οποία σιγά σιγά φθίνει και μάλλον θα εξαφανισθεί γιατί είναι πλέον ασύμφορη όπως φθίνει και η καλλιέργεια του τριφυλλιού και του βαμβακιού.

Όποτε η άρδευση θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των νέων καλλιεργειών και ειδικά της ελιάς, που έχει επιφέρει και σοβαρά έξοδα στους παραγωγούς, που κατά εκατοντάδες έχουν στραφεί σε αυτή.

Η σημερινή κατάσταση των καρπών σε Πεντάλοφο και Λεσίνι





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!