Η ιστορία πίσω από το ξακουστό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στη δολοφονία του περίφημου κλέφτη Κώστα Λεπενιώτη με καταγωγή από τη Λεπενού.
H δημοτική παράδοση εμπνεύστηκε πολλά τραγούδια από τον Κώστα Λεπενιώτη, αδερφό του Κατσαντώνη, με πιο γνωστό αυτό που κάνει αναφορά στον θάνατό του και τίτλο «Του Λεπενιώτη».
Ο Κώστας Λεπενιώτης ήταν αδερφός του Κατσαντώνη και το όνομά του το πήρε διότι γεννήθηκε στην Λεπενού γύρω στο 1780. Και τα τέσσερα αδέρφια μαζί (Κατσαντώνης , Λεπενιώτης , Χασιώτης και Χρήστος Κούτσικος) βγήκαν στο κλαρί και μαθήτευσαν τον κλεφτοπόλεμο κοντά στον αρχηγό των κλεφτών Β. Δίπλα.
Μετά τον θάνατο του Κατσαντώνη και του Χασιώτη, όλοι οι κλέφτες κάνανε σύναξη και αποφάσισαν να μην σκορπίσουν, αλλά να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν τον κλέφτικο βίο κάτω από τις διαταγές του Κώστα Λεπενιώτη.
Όμως ο Λεπενιώτης δε δεχόταν τις ταπεινώσεις και τους συμβιβασμούς με τους Τούρκους και Τουρκαλβανούς αγάδες και ορισμένοι οργάνωσαν σχέδιο με σκοπό να τον σκοτώσουν. Την Κυριακή του Πάσχα (μάλλον του 1819), ο Λεπενιώτης το βράδυ, όταν έβγαινε από την εκκλησία του χωριού Φουρνά των Αγράφων, πυροβολήθηκε ύπουλα από έναν πύργο ενός τοπικού προεστού που βρίσκονταν απέναντι από την εκκλησία. Τα παλικάρια του, αρχικά, απέκρυψαν τον θάνατό του και διέδωσαν ότι μεταφέρθηκε στο Ξηρόμερο για να θεραπευτεί, ενώ ήδη τον είχαν θάψει στην θέση Ξηροσακούλα.
Απολαύστε μια πρόσφατη ερμηνεία της Πολυτίμης Τόλη σε συνοδεία από την χορωδία και το χορευτικό της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, στα πλαίσια αφιερώματος για τη Ρούμελη στον Κινηματογράφο «Καλυψώ» της Καλλιθέας.
«Του Λεπενιώτη»
Βγήκε ο ήλιος κόκκινος
και το φεγγάρι μαύρο
κι ο λαμπερός Αυγερινός
πάει να βασιλέψει.
-Πες μας καημένε Αυγερινέ ,
κάνα καλό χαμπέρι!
-Τι να σας πω μωρέ παιδιά
τι να σας μολογήσω;
Τον Λεπενιώτη βάρεσαν
μες στου Φουρνά την μέση.