Η μοναδική εκθεσιακή εκδήλωση έχει κερδίσει το στοίχημα με την «καρδιά» του εναλλακτικού τουρισμού να χτυπά στην όμορφη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.
Την πορεία προς την καθιέρωσή της ως έναν θεσμό για τον ελληνικό τουρισμό συνέχισε και φέτος η «Nostos 2017», η μοναδική εκθεσιακή-συνεδριακή εκδήλωση για τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα, η οποία έκλεισε τις πύλες της την περασμένη Δευτέρα (16 Οκτωβρίου) στον ειδικό εκθεσιακό χώρο που είχε δημιουργηθεί στην πόλη της Ναυπάκτου.
Η «Nostos Expo», η οποία αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας, πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά και χαρακτηρίζεται ως απόλυτα επιτυχημένη, δεδομένου ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 170 εκθέτες καθώς και 45 hosted buyers που εκπροσωπούν μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) από τον δήμαρχο Ναυπακτίας, Παναγιώτη Λουκόπουλο και τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Γιώργο Τζιάλλα, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές της περιοχής όπως και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), του ΕΟΤ αλλά και τοπικών.
Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για πολλές περιφέρειες της Ελλάδας αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρουν όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο κ. Τζιάλλας, η NOSTOS είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας που γίνεται από την πλευρά του Υπουργείου για τουρισμό στην Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο.
Η «Nostos 2017» πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πόλη της Ναυπάκτου. Σε σχέση με το 2016, ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε σημαντικά (από 90 έφθασαν φέτος τους 170) και σε αυτούς περιλαμβάνονται περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, αναπτυξιακές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού και ειδικότερα του εναλλακτικού τουρισμού.
Σημαντική αύξηση, όμως, υπάρχει και όσον αφορά τη συμμετοχή hosted buyers που εξειδικεύονται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. Από 31 το 2016 φέτος έφτασαν τους 45, οι οποίοι προέρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.
Παράλληλα, παρών δήλωσαν και εκπρόσωποι από γραφεία της Ελλάδας που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό και εκπροσωπούν μεγάλες αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία κ.ά.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3000 συναντήσεις μεταξύ των 45 hosted buyers και φορέων και επιχειρήσεων που κινούνται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. «Οι Β2Β συναντήσεις είναι ένας τομέας που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ότι όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν από τη NOSTOS ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της «Nostos 2017» Γιάννης Σύψας. «Από τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για τη NOSTOS 2018, καθώς ο πήχης έχει ανέβει πλέον αρκετά ψηλά».
«Η Ναυπακτία αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των ευκαιριών που προσφέρουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχοντας και τη στήριξη σύσσωμη της τοπικής κοινωνίας προσπαθούμε να διευρύνουμε τις σχετικές δράσεις μας, επιδιώκοντας να υλοποιήσουμε ένα πλάνο ώστε η τουριστική σεζόν να διαρκεί 52 εβδομάδες,» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος.
«Η αύξηση σε εκθέτες και hosted buyers είναι μία βασική παράμετρος επιτυχίας, ενώ θα πρέπει να τονίσω και τη συμβολή όλων των φορέων και επιχειρήσεων της πόλης της Ναυπάκτου που έχουν βοηθήσει προκειμένου και η φετινή προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία,» τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Σύψας, αντιδήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της «Nostos 2017».
Nostos Conferences
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «Nostos 2017» στις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ήταν τα NOSTOS CONFERENCES, τα οποία φιλοξένησαν εξειδικευμένα στελέχη και εκπροσώπους φορέων και επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως είναι η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η αξιοποίηση των ευκαιριών του αγροτουρισμού και το θέμα της επιμήκυνσης της σεζόν ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε στο επίπεδο να κάνουμε λόγο για τουρισμό 12 μηνών.
Αξιοπρόσεκτη ήταν η συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή startup επιχειρήσεων από το χώρο του τουρισμού (Mentor, Bike me Up, Sammy και Hopwave), οι εκπρόσωποι των οποίων επεσήμαναν τις δυνατότητες που υπάρχουν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην ανάγκη για δημιουργία περισσότερων συνεργειών.
Nostos Forum
Στη φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το εξειδικευμένο NOSTOS FORUM, μία ημερίδα με τίτλο “How to Buy / How to Sell” που προσέλκυσε σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του κλάδου. Η ημερίδα εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό βήμα επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα εναλλακτικού τουρισμού, απόλυτα εστιασμένο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προορισμών, των φορέων και των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις νέες τάσεις και, κυρίως, τις απαιτήσεις των ξένων αγοραστών.
Οι εργασίες άνοιξαν με την ενότητα «Ο τομέας του εναλλακτικού τουρισμού σήμερα» και πρώτο εισηγητή τον Δήμαρχο Μήλου Γ. Δαμουλάκη, ο οποίος παρουσίασε το παράδειγμα του νησιού του σαν βέλτιστη πρακτική και μετρήσιμη απόδειξη της έννοιας «Tουρισμός 365» δείχνοντας πώς οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σειρά είχε το πάνελ όπου συμμετείχαν οι καθηγητές κκ. Μ. Kαβαρατζής (Πανεπιστήμιο Λέστερ, Ηνωμένο Βασίλειο) και Θ. Μεταξάς (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), και ο κ. Δ. Σερίφης (Nelios.com) που αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες της διεθνούς αγοράς προτείνοντας λύσεις, ο καθένας από την ειδικότητά του.
Aκολούθησε η 2η ενότητα «Σύνθεση Τουριστικού προϊόντος / Νέες τάσεις», την οποία ξεκίνησε ο κ. Γ. Πίττας («Eλληνικό Πρωϊνό») φωτίζοντας με βιωματικό τρόπο τη σημασία της προσθήκης τοπικών προϊόντων και ελληνικών γεύσεων στα ξενοδοχεία μας και με το πόσο αυτό συμβάλει στη δημιουργία θετικής εμπειρίας, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Για να φτιάξουμε την ταυτότητά μας, πρέπει πρώτα να βρούμε τον εαυτό μας».
Στον ίδιο γενικότερο τομέα, αυτόν της δυναμικής σύγχρονης τάσης του Τουρισμού Γεύσης κινήθηκε και η εισήγηση του κ. Δ. Μπρούσαλη (DASC Branding) με θέμα «Τουρισμός Γεύσης, η κρυμμένη ελληνική δύναμη». H άμεση σύνδεση της παγκόσμια δημοφιλούς ελληνικής κουζίνας, του τουρισμού, των τοπικών ποιοτικών προϊόντων και των εξαγωγικών ευκαιριών που προκύπτουν από τις προφανείς συνέργειές τους, δίνει σίγουρες λύσεις και πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της χώρας μας. Και «Nαι, μπορούμε!», όπως κατέληξε.
Ο επόμενος εισηγητής κ. Γ. Μπράς (5 Senses Consulting) αναφέρθηκε στον κομβικό τομέα της κρουαζιέρας, ζωτικής σημασίας για μια χώρα με αρχιπέλαγος και τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή. Έδειξε πώς μπορούν οι προορισμοί να δημιουργήσουν το προϊόν τους και να το φορτίσουν με δράσεις που το κάνουν γοητευτικότερο, και στις εταιρείες κρουαζιέρας αλλά και στους επισκέπτες, οι οποίοι «στη μεγάλη πλειοψηφία τους επανέρχονται σαν …κανονικοί τουρίστες μετά την κρουαζιέρα» όπως τόνισε.
Την 3η ενότητα με θέμα «Σύγχρονοι τρόποι προώθησης τουριστικού προϊόντος» ξεκίνησε με ξεχωριστό τρόπο ο κ. Avi Kaptzan (Kay Νew Century Tours, Iσραήλ) δίνοντας άμεση πληροφόρηση για το τι περιμένουν οι αγορές και τι αναζητούν οι buyers εναλλακτικού τουρισμού. Γνωρίζοντας καλά τις δυνατότητες της χώρα μας, προέτρεψε επιχειρήσεις και προορισμούς να εντοπίσουν τι τους κάνει ξεχωριστούς και να το κεφαλαιοποιήσουν οργανωμένα «χωρίς να φοβούνται», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Τ. Γούσιος (Αlpha Marketing) μίλησε για τη σύγχρονη τάση «Η δικτύωση ως εργαλείο Marketing» και απέδειξε πως η δύναμη των προορισμών βρίσκεται στη συνέργεια και στην ομαδική προσπάθεια, θέμα συχνά δύσκολο στην Ελλάδα. Έδειξε βέλτιστες πρακτικές και υπέδειξε με άμεσο τρόπο τις βάσεις του διαλόγου και της αναγκαίας διεργασίας που οδηγεί στην πολύτιμη δικτύωση. Κατέληξε στο πώς αυτό μεταφράζεται σε ανταγωνιστικό marketing, υπογραμμίζοντας ότι «χτίζοντας δίκτυα μπορούμε περισσότερα».
O κ. Άρης Θεοδωρόπουλος (Αναρριχητικός Τουρισμός), μάς ξενάγησε στον απίστευτο κόσμο της αναρρίχησης με μοναδικές εικόνες, αναλύοντας πώς συνέβαλε στο να κάνει η Κάλυμνος το «μειονέκτημα» του βραχώδους εδάφους της, τεράστιο πλεονέκτημα παγκόσμιας εμβέλειας καθώς πλέον θεωρείται ο σημαντικότερος προορισμός για αναρρίχηση στον κόσμο! Αλλά και πως άλλοι τόποι στην πατρίδα μας μπορούν να κάνουν ανάλογες πετυχημένες προσπάθειες.
Την ενότητα έκλεισε ο κ. Δ. Σερίφης (Nelios.com) που έδειξε στους παριστάμενους «Πώς να χρησιμοποιείτε τα Social Media και το e-marketing» αποτελεσματικά. Τα παραδείγματά του και η, σε πραγματικό χρόνο, «ξενάγηση» στον Παγκόσμιο ιστό απέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο πλανήτης και οι αποστάσεις μίκρυναν, και πως το να βρει κανείς ακριβώς τον πιθανό πελάτη του, είναι εύκολο και οικονομικά προσιτό. Αρκεί να «υπάρχει σωστά δομημένη πρόταση που να δείχνει ότι η επιχείρηση το πιστεύει», όπως είπε.
Το Forum ολοκληρώθηκε με τις κεντρικές ομιλίες που ξεκίνησαν με την κ. Jordan Liane (European Ramblers Association, Γερμανία) που τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης και τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργεί ο οργανωμένος περιπατητικός τουρισμός που αφορά πολλούς αφοσιωμένους τουρίστες στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Η χώρα μας έχει αξιοσημείωτη επίδοση σε αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
Ο καθηγητής κ. Θ. Μεταξάς (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) απευθύνθηκε στο Forum με τρόπο πρωτότυπο για μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφού έθεσε σύντομα το πλαίσιο του θέματος, έδειξε την πρακτική πλευρά και απέδειξε με πολλά, επιλεγμένα παραδείγματα ότι καινοτόμες προσεγγίσεις στο θεματικό τουρισμό συμβαίνουν σε όλο το κόσμο. Προτρέποντας προορισμούς και επιχειρήσεις να εντοπίσουν όσα τους κάνουν μοναδικούς, να δημιουργήσουν με στρατηγική την ταυτότητά τους και να την προβάλουν μεθοδικά σε επιλεγμένα ακροατήρια.
Τέλος, ο κ. Μ. Καβαρατζής (Πανεπιστήμιο Λέστερ, Ηνωμένο Βασίλειο) ανέλυσε με απλό, κατανοητό τρόπο τις έννοιες “brand” και “branding” και την εξειδίκευσή τους σε θέματα τουρισμού. Έδειξε τα απαραίτητα βήματα δημιουργίας και διαχείρισης ανταγωνιστικής τεαυτότητας, με καταλύτες τις συνέργειες και την ομαδική προσπάθεια. Τα παραδείγματά του, θετικά και αρνητικά, έπεισαν ότι και στη χώρα μας έχουμε μόνο να κερδίσουμε από τη σωστά δομημένη εφαρμογή της διεθνούς μεθοδολογίας, όπως συμβαίνει παγκόσμια.
Nostos Food
Μία άλλη ενότητα που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου ήταν αυτή του NOSTOS Food Tourism, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και την Ελληνική Κουζίνα. Η ενότητα είχε διττό στόχο: αφενός να αναδείξει τις γευστικές διαφορές και την γαστρονομική μοναδικότητα των τριών τιμώμενων περιοχών, Αγρινίου, Σάμου και Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλοντας όμως τη δύναμη της ελληνικής κουζίνας ως συνολικής πρότασης. Και αφετέρου να δείξει έμπρακτα και βιωματικά, ενεργοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις, τη σημασία της κληρονομιάς σε συνταγές και παραγωγή στην διαμόρφωση φιλόδοξης τουριστικής πρότασης κάθε ελληνικού προορισμού.
Την ενότητα άνοιξε η ομιλία του κ. Γ. Πίττα («Ελληνικό πρωινό») που εκτός από την αξία της ενσωμάτωσης της τοπικής κουζίνας κάθε τόπου στα ξενοδοχεία και το πως αυτό επηρεάζει δραστικά τις επιλογές και την ικανοποίηση του επισκέπτη, εστίασε στη σημασία δημιουργίας γαστρονομικών κοινοτήτων σε κάθε περιοχή, που θα απαρτίζονται από όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή προϊόντων και την εστίαση με στόχο την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της τοπικής γαστρονομίας.
Τα μαγειρέματα άνοιξε το Αγρίνιο με τον σεφ Σ. Μπαλασκάκης (Πιθάρι) να αποδεικνύει πόσο δημιουργική είναι η αγρινιώτικη κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα ως πρώτες ύλες για να μαγειρέψει παϊδάκια αρνιού με μέλι, μουστάρδα σε κρούστα από αρωματικά φυτά, αγρινιώτικες χυλοπίτες με τυρί τσαλαφούτι, τοματίνια, και ελιές και μια παραδοσιακή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, καθώς και καπνιστό χοιρινό σβησμένο και λιαστή ντομάτα.
Σειρά είχε η Σάμος με τον σεφ Ασλάνη Παντερλή που είχε δύο παρουσιάσεις. Στην πρώτη έδειξε πως μαγειρεύουν θαλασσινά διαλέγοντας από την πλούσια γευστική παράδοση του νησιού του δύο συνταγές που δείχνουν την μακραίωνη σύνδεση Σάμου και θάλασσας: γαρίδες με μαραθόριζα, και την εντελώς πρωτότυπη σαμιώτικη εκδοχή του ντάκου. Στη δεύτερη παρουσίασε το κυριακάτικο, γιορτινό παραδοσιακό σαμιώτικο γεύμα: αργοψημένη κατσικίσια πλάτη γεμιστή με ρύζι και κομμάτια του ζώου, σε μια πανδαισία αρωμάτων, εικόνας και κυρίως γεύσης. Τις παρουσιάσεις συνόδευσαν, ενισχύοντας την απόλαυση, τα διεθνώς πολυβραβευμένα κρασιά του Ε.Ο.Σ. Σάμου.
Στις δύο σαμιώτικες προσπάθειες, παρεμβλήθηκε η παρουσίαση από την Κεντρική Μακεδονία με τον σεφ Π. Πέππα να παρουσιάζει 2 συνταγές: βουβαλίσια λουκάνικα Τζουμαγιάς με πιπεριές και παραδοσιακό ρύζι με χόρτα. Η πρόταση συμπληρώθηκε με μπουγάτσα κρέμα Θεσσαλονίκης, τρείς πίττες απο τις Σέρρες μαζί με τον φημισμένο ακανέ που παράγεται μόνο εκεί, γιαούρτι με κομπόστα Νάουσας και άλλα πολλά.
Το συμπέρασμα από το NOSTOS Food ήταν πως η χώρα μας μπορεί και πρέπει να εστιάσει στρατηγικά και να οργανωθεί το συντομότερο στην κατεύθυνση της ανάδειξης της ελληνικής κουζίνας ως συνολικής πρότασης προς την διεθνή τουριστική αγορά και να αξιοποιήσει στο έπακρο το αναντίρρητο, προφανές πλεονέκτημα που έχει στον τομέα του τουρισμού γεύσης.
Η NOSTOS 2017 τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Visitgreece.gr, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της ΕΕΤΑΑ, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Τουρισμού και Τουριστικών Πρακτορείων (fedHATTA), της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).
Για περισσότερες πληροφορίες: Έμυ Ι. Παπαδούλα (6942058805 2634038116, [email protected])