Loading...

«Γυμνό, ξεσαρκωμένο» το Μεσολόγγι, 198 χρόνια μετά την Έξοδο!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ασέβεια και προσβολή για την ιστορία του Μεσολογγίου η προκλητική και εκκωφαντική απουσία κυβέρνησης, προέδρου της Δημοκρατίας, Βουλής των Ελλήνων, βουλευτών και Δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας και ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ.

Τα αλμυρά

Με χαμηλή προσέλευση επισκεπτών αλλά κυρίως αισθητή απουσία σύσσωμης της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, διεξήχθησαν οι Εορτές Εξόδου 2024 που φανερώνει ότι το Μεσολόγγι παραμένει σε μια παρατεταμένη αποδυναμωμένη και απομονωμένη συνθήκη.

Η χρονική συγκυρία των Εορτών με τη ψήφιση του νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη που υποβαθμίζει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου επηρέασε αναμφίβολα την παρουσία πολιτικών προσώπων. Επιπλέον, η κομβική αναμέτρηση του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο, αλλά και ένα τουρνούα καλαθοσφαίρισης εφήβων(!!!) στο Μεσολόγγι, στέρησαν τη δυνατότητα σε πολλούς πολίτες να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις.

Εορτές Εξόδου χωρίς εμβέλεια και λάμψη

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και τους συνεργάτες του Δημάρχου για την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων, τους ευπρεπείς χώρους και την εξυπηρέτηση των προσκεκλημένων. Ωστόσο, η εκκωφαντική απουσία κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών κομμάτων, η απουσία εκδηλώσεων πανελλαδικής εμβέλειας, η περιορισμένη κάλυψη από τα ΜΜΕ, όχι μόνο οι φετινές Εορτές Εξόδου δεν έστειλαν το μήνυμα της Απελευθέρωσης και της ηρωικής θυσίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά έδειξαν ότι το Μεσολόγγι βρίσκεται σε απομόνωση έχοντας χάσει την αίγλη του.

Κυβερνητική και θεσμική… ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας των 60 Υπουργών και Υφυπουργών, έστειλε… μια Υφυπουργό στις Εορτές Εξόδου. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήρθε ποτέ. Καμία εκπροσώπηση από την Βουλή των Ελλήνων. Απών και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Απόντες και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Θανάσης Κασόλας, ο Δήμαρχος Θέρμου Κωνσταντάρας και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης.

Ανεπιθύμητος στο Μεσολόγγι ο Μάριος Σαλμάς

Είναι αλήθεια ότι η Προεδρεία της Βουλής εκδήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στις Εορτές Εξόδου από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά. Αστραπιαία από το επιτελείο του Δημάρχου τηλεφώνησαν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και διεμήνυσαν ότι είναι αδύνατον να καταθέσει στέφανο ο κ. Σαλμάς διότι μπορεί να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες λόγω της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου.

«Πράσινη» απόβαση στο Μεσολόγγι

Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ συνόδευσε τον Πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη στο Μεσολόγγι. Δίπλα του προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, η Βουλετής Χριστίνα Σταρακά, πολιτευτές του νομού και σύσσωμη η νομαρχιακή και τοπική οργάνωση. Σε θετικό κλίμα για η βραδινή έξοδος στο Μεσολόγγι όπου μαγνήτισαν τα βλέμματα στον πεζόδρομο και κυριάρχησαν στα πολιτικά πηγαδάκια της πιάτσας.

«Έκλεψε» τις εντυπώσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρώην Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, τιμά πάντα τις εκδηλώσεις μνήμης του Μεσολογγίου. Για μια ακόμη χρονιά λεδωσε δυναμική παρουσία μαζί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Σπήλιο Ζαχαρόπουλο και τους συνεργάτες της. 

Μάλιστα, η ίδια έδειξε ότι έχει… κότσια! Δεν ακολούθησε το κομβόι των επισήμων, αρνήθηκε να καθίσει στα επίσημα στον Κήπο των Ηρώων, ενώ αποχώρησε την ώρα της ομιλίας της Υφυπουργού. Έπειτα, περπάτησε άνετη μέσα στο Μεσολόγγι, φωτογραφήθηκε με πολίτες (μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος), τους άκουσε και τους έδωσε κάρτες με στοιχεία επικοινωνίας και έφαγε στον πεζόδρομο όπου γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τους Μεσολογγίτες. 

Το βλέμμα στο… 2026

Ας ελπίσουμε ότι η κακή εμπειρία του 2024 θα αποτελεί μόνο μια κακή ανάμνηση λόγω της νέας δημοτικής περιόδου (τρεις μήνες στα ηνία) και λόγω της συγκυρίας με το Πρωτοδικείο. Ας ελπίσουμε ότι η προσωρινή επιτροπή εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ο Τομέας Πολιτισμού και η μετέπειτα μόνιμη επιτροπή θα συμβάλλουν σε ένα σχεδιασμό με ελκυστικές εκδηλώσεις για τις εμβληματικές Εορτές Εξόδου του 2026, αντάξιες της ιστορίας και της συμβολικής αυτής επετείου.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!