Τις προτεραιότητες και τους άμεσους στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε χθες (Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023) στο Αγρίνιο ο Πρόεδρος Βασίλης Τσάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Επίτιμος Πρόεδρος Χρήστος Κωστακόπουλος, η Γραμματέας Νίκη Φλώρου και η Ταμίας της Ένωσης Βιολέτα Σαγώνα.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τσάρκος επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών αλλά και του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους του να πλαισιώσουν την Ένωση.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το νέο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου η Αιτωλοακαρνανία με τα τεράστια φυσικά και μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, να μπει «επιτέλους στον τουριστικό χάρτη της χώρας».
«Δε δέχομαι να βλέπω όμορες περιοχές να κάνουν τεράστια άλματα στον τουρισμό κι εμείς να τους παρακολουθούμε με το κιάλι.
Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει
όλοι μαζί οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς να αναδείξουμε τα προνόμια του τόπου μας
Είναι υποχρέωση μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρκος.
Σε συνέχεια ανακοινώσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και τη βραχυχρόνια μίσθωση που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, o κ. Τσάρκος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» εξυπηρετεί έναν σκοπό που είναι κοινός και ως εκ τούτου κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια επίτευξής του.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκ. ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο διαμονής. Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου.
Το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό θα μπορούσε να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκ. διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Θα ήταν επίσης χρήσιμο εκτός από τη μονομερή επιβάρυνση της τουριστικής δραστηριότητας να εξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας που, σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αναφορικά δε με τις σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση κρίνουμε ότι δυστυχώς έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις.
Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης.
Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απώτερος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία δεν θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν και που μειώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του.
Αναμένουμε, λοιπόν, με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, να πραγματοποιηθεί, έστω με καθυστέρηση, ουσιαστική διαβούλευση για τα δύο αυτά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία».
Ο κ. Τσάρκος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν αυτή την εποχή τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως, το μεγάλο κόστος της ενέργειας (ζήτησε να πληρώνουν οι μονάδες ως βιομηχανικό το ηλεκτρικό ρεύμα και όχι ως επαγγελματικό, όπως γίνεται τώρα) στον φόρα διαμονής και στα πνευματικά δικαιώματα που απαιτούν με λιστρικό τρόπο οι εταιρείες.
Θέματα που όπως τόνισε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα αποτελέσουν κύρια βάση για διάλογο με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ως την οριστική τους επίλυση.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που θα καταβάλλει το νέο Δ.Σ για μεγαλύτερη συμμετοχή Ξενοδόχων στην Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας αφού τα μέλη αριθμούν μόλις τα 17 από τα 100 συνολικά στην Αιτωλ/νία. Κληθείς να σχολιάσει τις υφιστάμενες κλίνες υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιητικές για την περιοχή ενώ υποστήριξε για τις ιχθυοκαλλιέργειες που εκτείνονται στα δυτικά παράλια ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τον τουρισμό!
Ιδιαίτερη στιγμή στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν ο συγκινητικός απολογισμός του πρώην και Επίτιμου πλέον Προέδρου Χρήστου Κωστακόπουλου.
Καίριες ήταν επίσης οι παρεμβάσεις της κας. Νίκης Φλώρου και της κας. Βιολέτας Σαγώνα σε θέματα που αφορούν στην ανάδειξη του Θρησκευτικού Τουρισμού καθώς και σε θέματα που άπτονται της προβολής σημαντικών πολιτιστικών και φυσικών σημείων κάθε περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με τα Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.