Loading...

Η Χρ. Σταρακά φέρνει στη Βουλή τις καταστροφές κτηνοτρόφων από αγέλες λύκων


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται για πολλούς κτηνοτρόφους στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα οι μαζικές επιθέσεις αγελών λύκων που αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους. Ανταποκρινόμενη άμεσα σε σχετικές αγωνιώδεις αναφορές κτηνοτρόφων, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Σας ακούμε και αναλαμβάνουμε δράση. Κτηνοτρόφοι των χωριών Αρακύνθου, Μούσουρα, Ελληνικά, Ρέτσινα και Κεράσοβο μάς ενημέρωσαν για τις ανεξέλεγκτες αγέλες λύκων που επιτίθενται στα κοπάδια τους. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία μέχρι τον Έβρο. Κατέθεσα ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση σε τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

  • Πώς θα διορθωθεί η τουλάχιστον προβληματική ταχύτητα των ελέγχων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές ζωικού κεφαλαίου;
  • Έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα δεδομένα που αφορούν τον πληθυσμό των λύκων και των επιπτώσεών του, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι;
  • Έχουν αναζητηθεί λύσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τους λύκους πάντα στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στα προστατευόμενα είδη;»

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη

Θέμα: Σε απελπισία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας καθώς οι λύκοι αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Δεν είναι λίγες οι αναφορές και οι περιγραφές κτηνοτρόφων που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις μαζικές επιθέσεις αγελών λύκων οι οποίοι τραυματίζουν, πολλές φορές θανάσιμα, τα κοπάδια τους. Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι των χωριών του Αρακύνθου, Μούσουρα, Ελληνικά, Ρέτσινα και Κεράσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας μας ενημερώνουν ότι κάθε μέρα βρίσκουν τα ζώα τους σοβαρά τραυματισμένα και πολλές φορές νεκρά.

Το φαινόμενο αυτό είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κτηνοτρόφους αφού, ούτε οι ίδιοι ούτε και τα σκυλιά τους μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα κοπάδια από τους λύκους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. «Κάντε κάτι θα μας φάνε οι λύκοι» λένε χαρακτηριστικά, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ανατολικά του χωριού Άναβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, στην κορυφογραμμή του Καλλίδρομου, στο Ελευθεροχώρι, τους Ξ υλικούς, στην Οίτη, οι κάτοικοι βλέπουν λύκους να τους επισκέπτονται πάνω από μία φορά την εβδομάδα και οι κτηνοτρόφοι προβληματίζονται αν θα πρέπει να κρατήσουν τα κοπάδια τους ή να τα οδηγήσουν στο σφαγείο, γιατί οι λύκοι τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες αποδεκατίζοντας τα κοπάδια τους. Αντίστοιχη αγωνία εκφράζουν και οι κυνηγετικοί σύλλογοι που αναφέρονται σε αλλεπάλληλες κατασπαράξεις κυνηγετικών σκύλων από λύκους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης Σουφλίου.

Οι κτηνοτρόφοι, μαζί με την ανησυχία τους, απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να επανεξεταστεί η διαδικασία αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ και να γίνει καταγραφή του πληθυσμού των λύκων. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταθέτει ερωτήσεις τόσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τις επιθέσεις των λύκων όσο και για την ταχύτητα των ελέγχων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ανακηρύξει προστατευμένο είδος τον λύκο σε πολλά κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι οι τοπικές και εθνικές αρχές πρέπει να μένουν αδρανείς. Λόγω της επιστροφής των λύκων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη συνεδρίασή της, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Ε.Ε., κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλλουν, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό των λύκων και τις επιπτώσεις του. Με βάση τα δεδομένα που θα καταγραφούν, η Επιτροπή θα αποφανθεί για τυχόν τροποποιήσεις του καθεστώτος προστασίας του λύκου, ώστε να θεσπίσει περισσότερη ευελιξία, όπου απαιτείται, για την ανάληψη δράσης από τις αρμόδιες αρχές εξασφαλίζοντας και χρηματοδότηση για τα μέτρα προστασίας από τους λύκους.

Επειδή σε μια περίοδο μείωσης της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των καταστροφικών, ακραίων καιρικών φαινόμενων, της σημαντικής έλλειψης εργατών γης, αλλά και των συνεχιζόμενων αυξήσεων του κόστους παραγωγής, οι επιθέσεις λύκων είναι το τελευταίο που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας.

Επειδή σύμφωνα με τις αναφορές των κτηνοτρόφων, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφανιστούν ολόκληρα κοπάδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Ποιος ο αριθμός των αιτημάτων κτηνοτρόφων για αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας των επιθέσεων λύκων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου σας;
  1. Ποια ήταν τα σχετικά ποσά που εγκρίθηκαν και τελικά χορηγήθηκαν τα τελευταία έτη και κατά το τρέχον έτος, ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα για τον ανωτέρω λόγο;
  1. Πώς διασφαλίζεται ο ταχύς έλεγχος του ΕΛΓΑ δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάσσει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι;
  1. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος καταβολή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στο ζωικό κεφάλαιο τους και μπορεί αυτό να ελαχιστοποιηθεί ειδικά σε περιπτώσεις που η καταστροφή ζωικού κεφαλαίου είναι επαναλαμβανόμενη και σημαντική;
  1. Έχουν καταγραφεί τα δεδομένα που αφορούν τον πληθυσμό των λύκων και των επιπτώσεών του; Έχουν αναζητηθεί λύσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τους λύκους πάντα στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στα προστατευόμενα είδη;

 

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2023

Η ερωτούσα βουλευτής

Χριστίνα Σταρακά







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!