Σε ποσοστά εκλογής από τον πρώτο γύρο κινείται η παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη. Στη δεύτερη θέση ο Σπύρος Σκιαδαρέσης και τρίτος ο Κώστας Καρπέτας σύμφωνα με την έρευνα του iAitoloakarnania.gr
Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 2.095 συμμετοχόντων στη διαδικτυακή έρευνα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης συγκεντρώνει το 42.39% των ψήφων, ένα ποσοστό που αγγίζει την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ακολουθεί ο κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης με το ποσοστό 21.58%, μια έκπληξη για τη Δυτική Ελλάδα με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ να εκτοπίζει τον κ. Κώστα Καρπέτα που συγκεντρώνει το 13.17% των ψήφων.
Στη συνέχεια ακολουθεί ο κ. Σωτήρης Παρίσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» στο ποσοστό 6.16%, ο κ. Γιώργος Κολλιόπουλος με ποσοστό 4.63%, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου με 4.11% και ο κ. Χρήστος Κοσίνας με 1.05%.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η μάχη για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους με το ενδεχόμενο του επαναληπτικού γύρου να είναι πιθανό.
Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών των ψηφοφόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Τα αποτελέσματα ωστόσο προκύπτουν από χρήστες που δεν είναι απαραίτητα εγγεγραμμένοι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Yop Poll και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα επτά ημερών, από 1 Σεπτεμβρίου έως 8 Σεπτεμβρίου 2023. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 2.095 ερωτηματολόγια στο σύνολο, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας.
Όλα τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν ανώνυμα, απόλυτα εμπιστευτικά, σύμφωνα με τους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR, EU, 2016/679).
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με αξιόπιστο και διαφανή τρόπο με τους χρήστες να ψηφίζουν μόνο μια φορά.
Η έρευνα αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη λαϊκή ετυμηγορία.