Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας παρακολούθησαν πενήντα μαθητές και οι συνοδοί τους από πέντε σχολεία των Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου την 1η Απριλίου 2022 στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου εγκαινιάζοντας τις γιορτές της Εξόδου.
Η πρωτοβουλία ανήκε στην Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής στα πλαίσια υλοποίησης του εκπαιδευτικού της προγράμματος «Η φωνή του Γιάννη Βλαχογιάννη». Με τη γλαφυρή αφήγηση της προσκεκλημένης καθηγήτριας και διακεκριμένης ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου οι μαθητές/ μαθήτριες περιηγήθηκαν στον χωρόχρονο της Επανάστασης του 1821 εστιάζοντας σε δύο σημεία τοπικής συμμετοχής και ενδιαφέροντος.
Το πρώτο, η διάσωση πολύτιμων αρχείων της επαναστατικής περιόδου από τον Επαχτίτη ιστοριοδίφη και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, του οποίου οι άοκνες προσπάθειες και οι προσωπικές θυσίες αναγνωρίστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ώστε να οδηγήσουν στη δημιουργία του Γενικών Αρχείων του Κράτους. Έτσι θεμελιώθηκε η ιστορική μνήμη σε τεκμήρια για την Ελληνική Επανάσταση, πράγμα που είναι μοναδικό σε σχέση με τα αντίστοιχα κινήματα εναντίων των Οθωμανών από τις άλλες βαλκανικές εθνότητες την ίδια εποχή.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τους παράγοντες που βοήθησαν την επαναστατικότητα των Ελλήνων και τη συγκρότηση της ταυτότητάς τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του μετέπειτα νεοελληνικού κράτους. Η Μαρία Ευθυμίου εστίασε στην παιδεία των Ελλήνων στην προεπαναστατική περίοδο, στις καθοριστικές μάχες που χρειάστηκε να δοθούν για την ανεξαρτησία, στις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν , στον ρόλο των πολιτικών προσώπων και την Φιλελλήνων. Το παράδειγμα εδώ ήταν το Μεσολόγγι ως κομβικό στοιχείο για τη σωτηρία της Επανάστασης μέσω της απόφασης των πολιορκημένων για την Έξοδο. Ο ηρωισμός τους σχετίζεται πολλαπλά με το έργο του Γ. Βλαχογιάννη, ιστορικό και λογοτεχνικό.
Ήταν μια πλούσια εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες!
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
https://arxeio.epanastasis.gr/
Πρωτότυπη Ιδέα – Έρευνα υλικού – Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολονύφη
Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΥΠ.ΠΟ.
Σχεδιασμός – Σύνταξη: Ελένη Αδαμοπούλου
Φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.
Μορφωτικός Σύμβουλος – Συντονίστρια Eκπαιδευτικού προγράμματος για την ομογένεια: Σπυριδούλα Δημητρίου, Δόκτωρ Ιστορίας της Τέχνης.
Πιλοτική Εφαρμογή: Νεκτάριος Τσουραπάς, Φιλόλογος των «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ» .
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
ΧΟΡΗΓΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ»
Σκηνοθεσία βιντεοσκόπησης: Νίκος Ελληνικάκης
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Μαρία Στέφωση
ΑΘΗΝΑ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022
για την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ