Loading...

Συκομαΐδες: Ένα ιδιαίτερο και γευστικότατο έδεσμα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τα παλαιότερα χρόνια, που δεν υπήρχε η σημερινή επάρκεια των αγαθών, οι κάτοικοι της υπαίθρου φρόντιζαν ιδιαίτερα για την διατροφή τους να μεταποιούν αγροτικά προϊόντα την εποχή της παραγωγής τους ώστε αυτά να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι από το σιτάρι και το γάλα παρασκεύαζαν τον τραχανά και τις χυλόπιτες, από την ντομάτα τον ντοματοπολτό κλπ.

Ένα όμως ιδιαίτερο και υπέροχο έδεσμα, που σήμερα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ήταν οι “σκουμαϊδες” – όπως λέμε στον τόπο μας – που παρασκευάζονταν τον μήνα Αύγουστο με βάση τα σύκα που αφθονούσαν αυτό το μήνα.

Έδεσμα γευστικότατο και θρεπτικό που αποτελούσε το συνοδευτικό γεύμα των μαθητών στο σχολείο αλλά και προσφέρονταν σαν γλυκό στους επισκέπτες. Διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με φυσικά συντηρητικά όπως ήταν ο μούστος και τα διάφορα καρυκεύματα.

Δείτε το βίντεο:

* Η λήψη του βίντεο αυτού έχει γίνει πριν από 15 χρόνια περίπου στο Παναιτώλιο.

Κείμενο – Βίντεο: Γιάννης Γιαννακόπουλος





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!