Loading...

Η μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα ΑΠΕ στο Μεσολόγγι με φωτοβολταϊκό πάρκο 1.300 στρεμμάτων!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης Ενεργειακής Κοινότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης,  για την εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο φωτοβολταϊκών σταθμών  που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90.000.0000 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στην παρέμβασή του επισήμανε ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σημείωσε ωστόσο οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από τα υψηλά τέλη άρδευσης  που οφείλονται, κυρίως, στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των αντιλιοστασίων και στο παλαιωμένο δίκτυο.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι αντιλαμβανόμενος τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η κατάσταση δρομολογεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ,  με στόχευση τον εκσυγχρονισμό των παλαιωμένων στην πλειονότητά τους εγκαταστάσεων και των δικτύων αλλά κυρίως τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.

«Όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ,  η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζοντας την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της έργου, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και πρωτοπορώντας στην ευρωπαϊκή πολιτική της βιωσιμότητας και του European green deal, επενδύει ουσιαστικά στην πράσινη ενέργεια, στις ΑΠΕ. 

«Και ολοκληρώνουμε  εμπροσθοβαρώς, πολύ πριν από την υποχρεωτική ημερομηνία, την απεξάρτησή μας από καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο πολιτικές, όπως τη λιγνιτική παραγωγή», πρόσθεσε ο ΥΠΑΤ.

Για τον ίδιον, όπως τόνισε, «οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«O ήλιος που δίνει ζωή στα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, θα δώσει νέα ζωή στον τόπο μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση μίας οικονομίας κλίμακας μέσω της συνένωσης όλων των τοπικών δυνάμεων μέσω μίας καινοτόμας προσπάθειας που θα επιτύχει την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ και των Δήμων της περιοχής.

«Αυτός ο τρόπος είναι μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την εκμετάλλευση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες φορέων ή και πολιτών να γίνουν παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών. Πρόκειται για ένα σχέδιο που οραματίζεται τους αγροτικούς οργανισμούς και συνεταιρισμούς, τους Δήμους και κάθε άλλο φορέα της Δυτικής Ελλάδας που το επιθυμεί, υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνουμε όλοι μέτοχοι και συμμέτοχοι σε μία νέα ενεργειακή εποχή για τον τόπο» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Ολόκληρη η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού

«Η σημερινή μου παρουσία στην Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι αποτελεί μια στιγμή που μου προκαλεί ένα ξεχωριστό συναίσθημα ευθύνης.

Διότι σήμερα επισκέπτομαι το Μεσολόγγι ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως πολιτικός προϊστάμενος δηλαδή του Υπουργείου που χειρίζεται  τα πλέον κρίσιμα θέματα για την πόλη, την Αιτωλοακαρνανία και  γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα.

Κύρια προϋπόθεση για την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα είναι το νερό. Είναι το βασικό όπλο και σύμμαχος του, είναι το αίμα που αιματοδοτεί κάθε παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Η ορθή διαχείριση του σε διεθνές και εθνικό επίπεδο  αποτελεί ζητούμενο για την επάρκεια του, ιδίως σε μια εποχή όπου βιώνουμε τις ραγδαίες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο τόπος μας, η περιοχή του Μεσολογγίου, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα,  είναι μία περιοχή  πλούσια σε υδάτινα αποθέματα. Η αφθονία αυτή, όμως, δεν θα πρέπει να μας παραπλανά. Πολλές περιοχές της πατρίδας μας έρχονται αντιμέτωπες με την έλλειψη νερού. Συνεπώς, πρέπει να διασφαλίζουμε την μέγιστη αξιοποίηση με την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Καίριο και καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων έχουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων. Οι  αυτοδιοικούμενοι αυτοί οργανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση και λειτουργία των αρδευτικών και αποστραγγιστικών δικτύων.

Η λειτουργία των ΟΕΒ, που επιτελούν σημαντικό έργο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Δυσκολίες που αντανακλούν στους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν στους ΤΟΕΒ πολύ μεγάλα ποσά για τέλη άρδευσης και αποστράγγισης. Ποσά που εν πολλοίς οφείλονται στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων  και το παλαιωμένο δίκτυο τους.

Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιλαμβανόμενοι τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η κατάσταση δρομολογούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση για την αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ,  με στόχευση τον εκσυγχρονισμό των παλαιωμένων στην πλειονότητά τους εγκαταστάσεων και των δικτύων αλλά κυρίως τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.

 Αυτή τη στιγμή όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη σημαντικές μελέτες για διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως της Μακρυνείας, του Παναιτωλίου, της Σπολάιτας και του Ματσουκίου.

Όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια απαραίτητη συνθήκη είναι η μείωση του κόστους ενέργειας για τη λειτουργία των αντλιοστασίων και των μηχανισμών πότισης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδιάζοντας μεταρρυθμιστικά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και πρωτοπορώντας στην ευρωπαϊκή πολιτική της βιωσιμότητας και του European green deal, επενδύει ουσιαστικά στην πράσινη ενέργεια, στις ΑΠΕ. Και ολοκληρώνουμε όπως εμπροσθοβαρώς- και έχει γίνει μεγάλο θετικό θέμα στην Ευρώπη για την πατρίδα μας- πολύ πριν από την υποχρεωτική ημερομηνία, την απεξάρτησή μας από καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο πολιτικές, όπως τη λιγνιτική παραγωγή.

Για εμένα οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η συναντίληψη οράματος και πίστης με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που δίνει δύναμη και διπλή ελπίδα, ότι δουλεύοντας μαζί με την Περιφέρεια τα απόμενα χρόνια, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά και για τις συνθήκες ζωής και για την παραγωγή μας σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, μου δίνει μεγάλη χαρά να στηρίξω ενεργά το σχεδιασμό που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την ενεργειακή αυτονομία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος είναι κοινά αποδεκτή για λόγους που έχουν αναλυθεί, με σπουδαιότερο αυτού της σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής και της πράσινης πολιτικής στην πιο πράσινη περιοχή της χώρας.

Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι στο Μεσολόγγι, στην περιοχή «Πόλντερ»  για να ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχωρεί με απόφασή μου έκταση 1.300 στρεμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία της περιφερειακής ενεργειακής κοινότητας των ΤΟΕΒ.

Είμαι πεπεισμένος ότι  ο Περιφερειάρχης,  Νεκτάριος Φαρμάκης με τους συνεργάτες του και τη δική μας συνδρομή, σύντομα θα προχωρήσουμε μαζί στο όλο εγχείρημα καθιστώντας την Δυτική Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην άμεση στήριξη των αγροτών μας, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ώστε να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Αγαπητέ Νεκτάριε, πιστεύω και εύχομαι ότι μπορούμε μαζί να ξεκολλήσουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα. Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του ευλογημένου τόπου της Δυτικής Ελλάδας. Η σημερινή είναι η δεύτερη μεγάλη σύμπραξη, μετά την υπογραφή πριν λίγες ημέρες της Προγραμματικής Σύμβασης για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας. Η καλή και αποτελεσματική συνεργασία κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης δείχνει το νέο μοντέλο πολιτικής αποτελεσματικότητας που προάγει το όραμα  και το στρατηγικό σχέδιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!