Το πανέμορφο ψαροχώρι της Ελλάδας όπου έζησε ο Όσιος Ονούφριος και αναπαράγονται οι αργυροπελεκάνοι συνδέεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης και συγκαταλέγεται στους επίγειους παραδείσους της Ελλάδος!
Μια μακρόστενη λωρίδα γης συνδέει το νησάκι με τη στεριά. Είναι κατάφυτο και φημίζεται για τη φυσική του ομορφιά. Βρίσκεται στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας. Δεσπόζει δίπλα στα νησιάκια Πέρα Νησί και Πεθαμένο και είναι γνωστό ως Κορωνησία.
Πρόκειται για ένα ψαροχώρι, όπου ζουν μόλις 167 κάτοικοι. Πρώτη φορά κατοικήθηκε από αλιεργάτες οι οποίοι δούλευαν στα ιβάρια, τις παραδοσιακές ιχθυοκαλλιέργειες. Η Κορωνησία βρέχεται από τον Αμβρακικό Κόλπο, όπου ζουν ψάρια και οι περίφημοι αργυροπελεκάνοι, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο.
Σε ένα μοναστήρι του νησιού που υπήρχε από τα μέσα του 7ου αι. μ.Χ., έζησε και ο Όσιος Ονούφριος. Σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο «Δοκίμιον ιστορικού περί Άρτης και Πρεβέζης» του Σεραφείμ Ξενόπουλου, τα αρχαία χρόνια στο συγκεκριμένο νησάκι υπήρξε πόλη με το όνομα Κορώνεια. Στα μετέπειτα χρόνια ονομάστηκε Κορακονησία, από τους κόρακες, δηλαδή την πληθώρα των Κορμοράνων που ζουν στην περιοχή.
Τελικά επεκράτησε η ονομασία Κορωνησία, επειδή ήταν το ομορφότερο από τις νησίδες του Αμβρακικού Κόλπου. Οι γειτονικές λιμνοθάλασσες μετατράπηκαν σε φυσικά ιχθυοτροφεία, τα οποία είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό η πολιτεία αποφάσισε να δημιουργηθεί η επιμήκη λωρίδα ξηράς αρκετών χιλιομέτρων που συνδέει την Κορωνησία με τη στεριά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και όσοι εργάζονται στην περιοχή.
Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε την Κορωνησία είναι η Άνοιξη. Μπορείτε να κάνετε περιπάτους στους βάλτους και τα έλη, να δείτε τις λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού και Τσουκαλιό και να επισκεφθείτε τον παλιό βυζαντινό ναό του 7ου αι., ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγιά.
Επίσης, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ορνιθοπαρατηρητές, καθώς εκεί φωλιάζει το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας. Ειδικότερα, στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό αναπαράγονται περίπου 35 ζευγάρια του αργυροπελεκάνου που θεωρείται απειλούμενο είδος. Πρόκειται για το σπανιότερο είδος πελεκάνου και το μεγαλύτερο υδρόβιο πουλί του κόσμου.
Δείτε τα βίντεο:
Πηγή: www.mixanitouxronou.gr