Το κελί της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στη Γαβαλού

Το μοναστήρι είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία «Κελί ή Κελλάκι» και το καλοκαίρι χιλιάδες κάτοικοι από την περιοχή της Μακρυνείας προσέρχονται για να προσκυνήσουν…

Η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε λημέρι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ρούμελης κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης από τον Τούρκικο ζυγό και ηγέτη της Τρίτης φάλαγγας κατά την έξοδο του Μεσολογγίου Δημητρίου Μακρή, ο οποίος ήταν θρέμμα της Γαβαλούς.

Πίσω από το Ιερό του Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του τελευταίου μοναχού που εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή, μοναχού Ησαΐα (+1943).

Από τότε και μετά έσβησε ο μοναχισμός από την Μονή και για ένα διάστημα εγκαταστάθηκε εκεί μια φτωχή οικογένεια από το χωριό της Γαβαλούς με διακόνημά τους την συντήρηση του χώρου και την διατήρηση της ζωής στο πάλε ποτέ ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κελιώτισας.

Σήμερα, από την Ιερά Μονή σώζεται μόνο το επιβλητικό πέτρινο σταυροειδή με τρούλο Καθολικό της χτισμένο το 1788 και προσφάτως ανακαινισμένο.

Κοντά στο Καθολικό βρίσκεται και ένα κτήριο στο οποίο φιλοξενούνται προσκυνητές καθώς και μια πηγή που δροσίζει τους επισκέπτες.

Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου καταφθάνουν από νωρίς το απόγευμα της παραμονής στις 22 Αυγούστου από όλη την ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας καθιστώντας το ως μεγάλο προσκύνημα μιας και αυτό το διήμερο χιλιάδες προσκυνητές προστρέχουν στην Χάρη της Κελιώτισας.

Τοποθεσία:
38°29’1.82″Β
21°31’36.88″Α

Υλικό: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Διαβάστε ακόμη…Κοινοποίηση
iAitoloakarnania.gr
Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.