Είναι μια χορταστική και πεντανόστιμη πίτα, η αγαπημένη των παιδιών, που γίνεται πάντα ανάρπαστη στα ξηρομερίτικα τραπέζια.

Στην Αιτωλοακαρνανία, από άκρη σε άκρη, οι νοικοκυρές ειδικεύονται στις χειροποίητες πίτες οι οποίες έχουν την τιμητική τους χειμώνα-καλοκαίρι με κάθε λογής γέμιση. Εκτός από λάχανα, σπανάκι, κολοκύθι, στη περιοχή μας συνηθίζεται και το γέμισμα με μακαρόνια που σε συνδυασμό με το τραγανό φύλλο προκαλεί μια γαστρονομική έκρηξη στον ουρανίσκο μας.

Πρόκειται για μια ελαφριά πίτα που είτε αποτελεί κυρίως γεύμα, είτε ένα συνοδευτικό έδεσμα. Οπότε όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, επιλέξτε αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή και είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα καταφέρετε να προκαλέσετε γευστικό… ντελίριο τόσο στους καλεσμένους, όσο και στα παιδιά που λατρεύουν τα μακαρόνια.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αγνά υλικά, έναν ξύλινο πλάστη για το παραδοσιακό άνοιγμα φύλλου, ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και μια καλή φωτιά στο ξυλόφουρνο.

Ακολουθεί βήμα-βήμα η παρασκευή της παραδοσιακής μακαρονόπιτας που, προς έκπληξή μας, ένας παππούς από το Πεντάλοφο θα μας καθοδηγήσει και θα μας μυήσει στα μυστικά μιας άγνωστης, αλλά πεντανόστιμης πίτας!

Υλικά

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1-2 ποτήρι νερό

Για τη γέμιση
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
5 χτυπημένα αβγά
250 γρ. τυρί φέτα
250 ml φρέσκο γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Αρχικά σπάμε τα μακαρονάκια σε πολυκόπτη Multi και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλάτι για να βράσουν. Παίρνουμε την κατσαρόλα απ΄ τη φωτιά όταν εξατμιστεί το νερό και βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά, το τυρί και το γάλα και ανακατεύουμε όλο το μείγμα της γέμισης.

Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να πάρει σχήμα. Αφού τελειώσουμε χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη. Ρίχνουμε στον πλάστη λίγο αλεύρι και σιγά σιγά τα ανοίγουμε.

Αφού λαδώσουμε το ταψί μας βάζουμε το πρώτο μεγάλο φύλλο και κόβουμε όμορφα τις άκρες του που προεξέχουν. Λαδώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε την γέμιση. Προσθέτουμε από πάνω το άλλο φύλο ίδιο τρόπο και τα μέρη που προεξέχουν τα γυρνάμε προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τις γωνίες των κομματιών.

Τέλος, βάζουμε το ταψί σε καλή φωτιά. Όταν πάρει από κάτω, βάζουμε τον πλάστη πάνω στο ταψί και το γυρίζουμε από την άλλη μεριά ώστε να ψηθεί και η κάτω πλευρά της πίτας.

Ακολουθούν φωτογραφίες με τα βήματα της εκτέλεσης:

Συνταγή-Εκτέλεση: Βασίλης Οικονόμου