Loading...

Η γαλήνια γειτονιά του Αγίου Ανδρέα στον Αστακό


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένας από τους ήρεμους και γραφικούς οικισμούς του Αστακού περιτριγυρίζει τον μικρό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Ο Άγιος Ανδρέας (αλλιώς Βαρκά) είναι μια από τις έξι γειτονιές του Αστακού. Μια γειτονιά που κυριαρχούσαν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις (δημ. υπάλληλοι, εργάτες, ψαράδες, έμποροι) και με κύριο χαρακτηριστικό (όπως ονομάζετε εξ άλλου) τον Ναό του Αγίου Ανδρέα.

Γραφικότατος στη άκρη της θάλασσας (τότε που τα κύματα έγλειφαν την είσοδο του, πριν δηλαδή επεκταθεί το χερσαίο τμήμα) όπου πολλές φορές τα κύματα εμπόδιζαν ακόμη και την είσοδο των πιστών στο εσωτερικό του.

Περιστοιχιζόμενος απο πανέμορφα οικοδομήματα συνέθεταν μια απείρου κάλους ομορφιά. Οικογένειες με πλούσια διαδρομή στην κοινωνία του Αστακού (Κούτσικος, Κορακάκης, Τσόμπος, Σταυρόπουλος, Κρίθυμος, Πατσουράκης, Καραγιώργος, Γιαβρής, Παπαρίζος αλλά με πρωτοκαθεδρία την Μέλπω, την μαμή που ξεγεννούσε τις Αστακιώτισσες.

Παράλληλα δε, στην συγκεκριμένη γειτονιά ξεχωριστή θέση κατείχε το οίκημα της Εκκλησίας το Οικοτροφείο όπου φιλοξενούνταν παιδιά με δύσκολη οικονομική επιφάνεια.

Συνέχεια δε του Αγίου Ανδρέα υπήρχαν τα Βαρκά (δεν ήταν συνοικία αλλά η συνέχεια της γειτονιάς αλλά με ξεχωριστό όνομα λόγω της θάλασσας). Και εκεί διακρίνει κανείς σπίτια επιβλητικά κτισμένα στο χείλος (σχεδόν) της θάλασσας (Μπόνη, Κιτσικώστα, Μαργώνη, Χατζηγιακουμή, κλπ).

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για την υπέροχη αυτή γειτονιά, πολλές αναμνήσεις μπορούν επανέλθουν και στους εναπομείναντες κατοίκους αλλά και σε αυτούς που έχουν ξενιτευτεί αλλά κάπου εδώ πρέπει να αφήσω την φαντασία όλων αυτών να τα φέρει ξανά στην θύμηση τους.

Κάντε μια βόλτα στην γαλήνια γειτονιά μέσα από τον φακό του Χρήστου Μπόνη!





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!