Loading...

«Στην ιστορία αυτό θα μείνει, Αγρίνιο κάναμε τη Νέα Σμύρνη»!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Πέρασαν 9 χρόνια. Η μνήμη παραμένει ισχυρή. Πως να ξεχάσουν άλλωστε οι χιλιάδες φίλοι του Παναιτωλικού την… κατάληψη στη Νέα Σμύρνη και το τρελό πάρτι ανόδου στο 97′!

Στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για την συνεχή παρουσία της ομάδας τους στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας. Μπορεί το ευρωπαϊκό όνειρο να μην έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα, αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός είναι σταθερά πλέον στο club των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου λέει πολλά.

Σε αυτή την πορεία όμως δεν ήταν όλα ρόδινα. Οι παλιότεροι που γνωρίζουν άριστα την… παναιτωλική ιστορία σαφώς και θυμούνται τα χρόνια της απαξίωσης, της ανέχειας, του… ρεφενέ.

Όπως όμως άριστα θυμούνται και πως άρχισε όλη αυτή η σπουδαία πορεία ώστε με το σπαθί του ο Παναιτωλικός σήμερα να αποτελεί ομάδα κόσμημα για την μεγάλη κατηγορία και παράλληλα… εχθροί και φίλοι να αναγνωρίζουν όλα όσα έχουν γίνει στο Αγρίνιο. Ένας σύλλογος που δεν βρήκε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.

Το αντίθετο. Έβλεπε επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ να καταλήγουν στον… κουβά, έβλεπε σφαίρες στο παρμπρίζ του πούλμαν της αποστολής, έβλεπε κομμένα δοκάρια, έβλεπε φουσκωτούς έξω από τα αποδυτήρια του, έβλεπε… περίεργες διαιτησίες σε κάθε κομβικό παιχνίδι του.

Ώσπου έφτασε στις 23 Μαϊου 2009. Σαν σήμερα… 9 χρόνια πίσω. Εκεί που σε μια… ζαριά, σε μια μπιλιά έπαιξε την ύπαρξη του. Ακόμη μια χρονιά χωρίς άνοδο ίσως ήταν και η… ταφόπλακα στα όνειρα για να ξεφύγει η ομάδα από τον βούρκο της Γ΄εθνικής.

Μπαράζ ανόδου στην Νέα Σμύρνη. Ο εκπρόσωπος του Βορείου Ομίλου Παναιτωλικός με αντίπαλο την αντίστοιχη του Νότου, Ρόδο. Ακόμη και στις μέρες μας, τόσα χρόνια μετά οι χιλιάδες φίλοι του Τίτορμου που είχαν πάρει θέση στο γήπεδο του Πανιωνίου δεν αλλάζουν εκείνο το ματς με κανένα από τα όσα έδωσε στην συνέχεια ο σύλλογος ακόμη και σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας! Ήταν κάτι το μοναδικό.

Περίπου 10.000 οπαδοί του Παναιτωλικού, από Αγρίνιο, Αθήνα κι άλλα μέρη της Ελλάδας. Άνδρες κάθε ηλικίας, γυναίκες και παιδιά δημιούργησαν ένα… κυανοκίτρινο ποτάμι. Φανέρωσαν στην Νέα Σμύρνη μια φλόγα ετών που έκαιγε μέσα τους. Τι κι αν το ματς ξεκίνησε στραβά; Τι κι αν η Ρόδος προηγήθηκε με 1-0, σκορ που κρατούσε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα;

Εκείνος ο λαός δεν θα μπορούσε να χάσει ποτέ. Ο Καραμαλίκης ισοφαρίζει και το παιχνίδι μυρίζει παράταση. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον… ξενοδόχο ή καλύτερα τον Παλαιολόγο. Τελευταία φάση. 97′ έδειχνε το ρολόι. Σ’εντρα του Ζορμπά, κεφαλιά στην καρδιά της μικρής περιοχής. 2-1. Λήξη από τον Κουκουλάκη κι όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Το γήπεδο πήρε… φωτιά. Παίκτες και κόσμος έγιναν ένα. «Γκολ η ρουφιάνα» είπε ο σπίκερ που έγραψε ιστορία και κάλεσε όλους όσοι τον άκουγαν στο Αγρίνιο να ανάψουν τις ψησταριές. Η άνοδος ήρθε. Πάντα με τον δύσκολο, αλλά καθαρό τρόπο που έχουν επιλέξει να πορεύονται τα «καναρίνια». Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ο Παναιτωλικός εδώ και χρόνια λογίζεται… πολίτης Ά εθνικής.

Όμως όσες δεκαετίες και να περάσουν κανείς δεν θα ξεχάσει πως και πότε μπήκε η σφραγίδα στο διαβατήριο για το υπέροχο ταξίδι που ακολούθησε!

Άλλωστε το ‘λεγε και το σύνθημα: «Στην ιστορία αυτό θα μείνει, Αγρίνιο κάναμε τη Νέα Σμύρνη»!

Μιχάλης Τσαμπάς, gazzetta.gr





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!