Loading...

To πετάλωμα και η φροντίδα των αλόγων στο Ευηνοχώρι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε διάφορα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας έχουν λατρευτεί τα άλογα που με φροντίδα και μεράκι πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στις παραδοσιακές παρελάσεις… 

Στο Ευηνοχώρι το άλογο έχει ταυτιστεί με την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου κερδίζοντας την συμπάθεια αρκετών εφίππων.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιποίηση του αλόγου είναι το πετάλωμα των οπλών. Αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωή του γι’ αυτό και χρειάζεται συχνή φροντίδα, ενώ ο καθημερινός έλεγχος μας δίνει την ευκαιρία να βλέπουμε την κατάσταση του δέρματος όπως επίσης και αν υπάρχουν τραυματισμοί οπότε χρειάζεται άμμεση επέμβαση.

Το πετάλωμα περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού, το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής να δεχθεί το πέταλο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πεταλώματος όπως και πετάλων όμως το παραδοσιακό πετάλωμα είναι το θερμό.

Οι οπλές συχνά ραγίζουν ή σπάνε γι’ αυτό πρέπει να τοποθετείται σε αυτές τζέλ οπλών η λάδι για να ενυδατώνονται και να είναι γερές και ελαστικές.

Ξεκινώντας το πετάλωμα προετοιμάζονται τα εργαλεία που απαιτούνται, αφαιρούνται τα παλαιά πέταλα και ακολουθεί ο καθαρισμός και το προσεκτικό κόψιμο των ωυχιών.

Επιλέγονται τα πέταλα, γίνεται η πρώτη δοκιμή σε κάθε πόδι του αλόγου και ακολουθεί η τοποθέτηση των πετάλων στον κλίβανο και επιχρωμίωση.

Στην συνέχεια τοποθετούνται τα πέταλα στις οπλές όπου επιδιώκεται η τέλεια εφαρμογή και ακολουθεί το στάδιο του καρφώματος όπου περιλαμβάνει και το γύρισμα των καρφιών, το σφίξιμο και το φινίρισμα της οπλής.

Η ιστοσελίδα evinochori-kalidona.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα μέσα από φωτογραφίες και βίντεο την διαδικασία του πεταλώματος στα ελληνικά άλογα (Γιωργάκης & Γιαννάκης) φυλής Ανδραβίδας ιδιοκτησίας Γιώργου Β. Γεωργίου (Ντάνος) από τον ειδικό πεταλωτή και ιδιοκτήτη αλόγων Γιάννη Παρρά από το Αιτωλικό.

aloga1 aloga2 aloga3 aloga4 aloga5 aloga6 aloga7 aloga8

Υλικό: Γεώργιος Κοντός





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!