Φτιάξτε γεμιστούς κουρμπιέδες (μπουμπούλια)

Μια συνταγή που θα ξετρελάνει συγγενείς, καλεσμένους, γείτονες, συναδέλφους. Απλά μαγικά μπουμπούλια…

Οι γεμιστοί κουραμπιέδες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κατά παραλλαγές όπως και εδώ στην περιοχή μας π.χ. στην Πλαγιά, στο Μοναστηράκι, στη Πάλαιρο κ.α.

Το γλυκό αυτό είναι πολύ νόστιμο και ξεφεύγει κατά πολύ από την γνωστή γεύση του κουραμπιέ. Σας παραθέτουμε την συνταγή διότι είναι πεντανόστιμοι και σας το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα…


Υλικά (Για 100 κομμάτια)

2 κιλά βούτυρο (8 ποτήρια νερού)

8 ποτήρια νερού γάλα φρέσκο
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
4 κιλά ζάχαρη άχνη
2 μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κιλό καρυδόψιχα
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
Γαρύφαλλο
Κανέλλα
1 πακέτο φρυγανιά τριμμένη
σόδα
κονιάκ
ούζο

 

Για την γέμιση:

Αρχικά τρίβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ έτσι ώστε να μην ούτε χονδροκομμένα, ούτε και τελείως ψιλοκομμένα. Έπειτα σε μία λεκάνη πλαστική θα μετρήσουμε την ψίχα από τα καρύδια με ένα κουτάλι σούπας ώστε να μας βγαίνουν περίπου 95 κουταλίες (γιατί τα υλικά αυξάνονται). Στην συνέχεια προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας κανέλλα και 1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο, τη φρυγανιά (σχεδόν το μισό φακελάκι) τη ζάχαρη (λιγότερη από το μισό κιλό), το κονιάκ και το ούζο (τουλάχιστον από ένα φλιτζάνι τσαγιού) και τα ανακατεύουμε. Βέβαια δοκιμάζουμε να δούμε την γεύση και αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζάχαρη. Η γέμιση πρέπει να είναι μαλακή και να πλάθεται στο χέρι μας. Ετοιμάζουμε μπαστουνάκια με την γέμιση σε σχήμα μακρόστενου κώνου με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε έναν δίσκο μέχρις ώτου ετοιμαστεί η ζύμη.

Η ζύμη:

Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα μαζί με το γάλα να βράσει και ανακατεύουμε ώσπου να αρχίσει να πάρει μία πρώτη βράση. Έχουμε έτοιμο το αλεύρι και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει μία ζύμη ούτε ξερή ούτε μαλακή. Ρίχνουμε τη ζύμη στη λεκάνη ή σε ένα ταψί  και ανακατεύουμε να κρυώσει λιγάκι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε τη ζάχαρη(λιγότερο πάλι από το μισό κιλό, -δηλαδή θα μείνουν 2 πλουχέρια στο κιλό από τη ζάχαρη που θα μείνει, 1 από την ζύμη και ένα από την γέμιση). Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του καφέ κονιάκ(αφού το έχω ανακατέψει με μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα) και άλλο ένα ούζο και πλάθουμε με τα χέρια μας να πάει παντού. Τέλος, θα ρίξουμε και τα 2 μπέικιν-πάουντερ και τα δύο αβγά(αφού τα έχω χτυπήσει ελαφρώς στο πιάτο) και θα ζυμώσουμε καλά την ζύμη ώστε να γίνει ομοιόμορφη και μαλακή (η ζύμη δεν πρέπει να κρυώσει πολύ).

– Πρώτα βέβαια αφού έχουμε ετοιμάσει την γέμιση σε μπαστουνάκια και έπειτα αφού έχουμε ζυμώσει καλά την ζύμη θα παίρνουμε από την ζυμη ένα κομμάτι ίσα με ένα μεγάλο καρύδι όπως στον κουραμπιέ και θα το ανοίγουμε με το χέρι σε μία μικρή επίπεδη πιτούλα και θα βάζουμε την γέμιση (ένα μπαστουνάκι) κλείνοντας το καλά στις άκρες. Συνεχίζουμε έως ότου τελειώσει όλη η ζύμη.

– Τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά(για περίπου μισή ώρα).

Για το σιρόπι:

Βάζουμε 4 1/2 ποτήρια ζάχαρη και 5 1/2 νερό σε μία κατσαρόλα για να βράσουν πολύ λίγο. Ίσα που να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα βγάζουμε τους κουραμπιέδες που έχουμε βγάλει από το φούρνο και τους ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι ίσα που να βραχούν και αφού έχουμε ετοιμάσει ένα ταψάκι με την ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, τους γεμίζουμε με ζάχαρη άχνη(αφού έχουμε ρίξει μέσα στην ζάχαρη άχνη και 10 βανίλιες). Τελειώνοντας μπορούμε να κοσκινίσουμε με ζάχαρη άχνη όλους τους κουραμπιέδες για να είναι αισθητικά τελειότερα.

Καλή τύχη!!!
Συνταγή της Β.Γ. από το Μοναστηράκι