Παραδοσιακή ριβανί από το Μεσολόγγι

Δοκιμάστε τη συνταγή ενός από τα πιο παραδοσιακά
εδέσματα του τόπου…
 
Υλικά:
1/2  κιλό σιμιγδάλι χοντρό (1 πακέτο)
250 γρ  σιμιγδάλι ψιλό  (μισό πακέτο)1  κιλό ζάχαρη500 ml λάδι1  1/2 λίτρο νερό
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
χυμό ενός πορτοκαλιού
χυμό ενός λεμονιού
5 βανίλιες
κανέλα
2 κουταλάκια κονιάκ
1 φλιτζάνι τσαγιού ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ή 1 φακελάκι γαρύφαλλο ολόκληρο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
 
 
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, τις βανίλιες και μισό κουταλάκι κανέλα.
 
Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε όλο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μη σβολιάσει και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
 
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλωμένη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει μόνο του από την κουτάλα.
 
Ρίχνουμε σε ταψί και χαράσσουμε κομμάτια ρόμβους. Στη μέση από κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα γαρύφαλλο. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Οταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη αχνή και κανέλα.