Loading...

Η άγνωστη μεσαιωνική μάχη του Αχελώου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια άγνωστη πτυχή της τοπικής Ιστορίας μας είναι η μεσαιωνική μάχη του Αχελώου που δόθηκε το 1359 από τον Νικηφόρο Β΄ Ορσίνι (ή Νικηφόρος Β΄ Δούκας) το 1359.

 

Όντας φιλόδοξος και θέλοντας να εδραιώσει την κυριαρχία του εκτός από τη Θεσσαλία και στην Αιτωλία, δεν δίστασε να συνεργαστεί με τους Σέρβους προκειμένου να διώξει τους Αλβανούς από την Αιτωλοακαρνανία, όπου προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν στην περιοχή προκαλώντας πολλές ζημιές.

Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να χωρίσει την γυναίκα του Μαρία, και να συνάψει γάμο με Σέρβα. Αυτό θα του εξασφάλιζε την υποστήριξη των Σέρβων και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς, που αντιτάσσονταν στην αρχή του και προξενούσαν σοβαρές ζημιές.

Πράγματι ο Νικηφόρος αποφάσισε να χωρίσει τη γυναίκα του και την έστειλε στην Άρτα, όπου τελούσε υπό φρούρηση. Συγχρόνως απέστειλε πρεσβεία στη χήρα του Δουσάν, την τσαρίνα Έλενα, ζητώντας σε γάμο της αδελφή της.

Ο Νικηφόρος πληρώνει για την προδοσία 
 
Ανδρόνικος Β' Ορσίνι
Ανδρόνικος Β’ Ορσίνι 

Η Μαρία όταν κατάλαβε τις κακές προθέσεις του άνδρα της ζήτησε βοήθεια από τον αδελφό της Μανουήλ Καντακουζηνό, δεσπότη του Μορέως.

Εκείνος έστειλε αμέσως πλοίο για να παραλάβει την αδελφή του. Τη Μαρία κατευόδωσαν οι Ηπειρώ­τες και οι Αλβανοί, οι οποίοι τη συμπαθούσαν και την σέβονταν για τον ενάρετο και γενναιόδωρο χαρακτήρα της, αλλά και λόγω της εκτίμησης που έτρεφαν για τον πατέρα της, στον οποίο έμειναν αφοσιωμένοι ακόμη και μετά την παραίτηση του από τον θρόνο.

Τότε ο Νικηφόρος είτε γιατί φοβήθηκε εί­τε γιατί συνετίστηκε, ματαίωσε τον γάμο του με την αρχόντισσα από τη Σερβία και κάλεσε τη γυναίκα του να γυρίσει από την Πελοπόννησο. Πριν προλάβει όμως η Μαρία να ξεκινήσει την πρόλαβαν τα άσχημα νέα.

O Νικηφόρος παρασυρμένος από τον εγωισμό του για να μη θεωρηθεί ότι διατήρησε την εξουσία χάρη στη συμ­πάθεια που υπήρχε προς τη γυναίκα του, επιτέθηκε στους επαναστατημένους Αλβανούς για να τους υποτάξει πριν από την επιστροφή της.

Επειδή ο ίδιος δεν διέθετε αξιόμαχες δυνάμεις κάλεσε σε βοήθεια Τούρκους πειρατές. Η σύγκρουση έγινε στον Αχελώο, όπου ο Νικηφόρος φονεύθηκε από τους Αλβανούς και ο στρατός του εξολοθρεύθηκε. 

Πού έγινε ακριβώς η μάχη του Αχελώου 

Πολλά ήταν τα ερωτήματα για το που έγινε η μάχη του Αχελώου. Πολλοί ταύτιζαν τη θέση της με την ομώνυμη πόλη. Άλλοι την τοποθετούσαν μεταξύ Αγγελοκάστρου και Αιτωλικού ενώ ο καθηγητής Β. Κατσαρός στην Επισκοπή Μάστρου στις Οινιάδες.

Με πληροφορίες από τη διδακτορική διατριβή της Μελπομένης Κατσαροπούλου “Ένα πρόβλημα της Ελληνικής Μεσαιωνικής Ιστορίας- Η σερβική επέκταση στη Δυτική Κεντρική Ελλάδα στα μέσα του ΙΔ’ ΑΙ. 

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Δημοσιεύτηκε στη Μηχανή του Χρόνου





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!