Παραδοσιακός μπακλαβάς από τον Ορεινό Βάλτο

Ένα εξαιρετικό γλύκισμα που θα απολαύσετε και θα φιλέψετε τους καλεσμένους στις γιορτές…

 

Γλυκό πετρίσιο, γιατί πέτρα οι παλιοί Βαλτινοί έλεγαν το φύλλο. Με καρύδια από τα βουνά του Βάλτου και χειροποίητο φύλλο για τους μερακλήδες, τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν για να ετοιμάζουμε τα ταψιά μας. Να μοσχοβολήσει το σπίτι παράδοση…

Παραδοσιακός Μπακλαβάς
Υλικά:
500γρ φύλλο κρούστας
καρύδι τριμμένο 
γαρύφαλλο σκόνη
κανέλα σκόνη
φρυγανιά τριμμένη
βούτυρο ή λάδι για τα φύλλα
 
Σιρόπι:
600ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
ξύλο κανέλας
Διαδικασία:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε αλλιώς το λάδι) και περνάμε το ταψί μας. Βάζουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει/λαδώσει μεταξύ τους. Βάζουμε λίγο από το μείγμα με το καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα φύλλα μόνο που τώρα βάζουμε 2 φύλλα. Κάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να μας μείνουν 6 φύλλα τα οποία θα τα μπουν στο τέλος. Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Προαιρετικά βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά. Φτιάχνουμε το σιρόπι μας και σιροπιάζουμε όταν είναι ζεστά και ο μπακλαβάς και το σιρόπι μας.